Companii

Actionarii Vinterra incearca sa vanda compania cu 3,3 mil. euro

12.10.2007, 15:41 107

Actionarii producatorului de vinuri Vinterra International, care detine 100 de hectare de vita-de-vie in regiunile Dealu Mare si Vanju Mare, estimeaza valoarea companiei la 3,3 mil. euro si spun ca in cazul unei tranzactii vor ceda controlul afacerii.
"Avem in vedere vanzarea unui pachet majoritar. Pana in prezent s-au aratat interesate de Vinterra aproximativ 10 societati, atat din Romania, cat si din strainatate", a spus Nicolae David, directorul general al Vinterra si unul dintre actionari.
Producatorul are un plan de redresare financiara, dupa ce a intrat in imposibilitatea de a plati o serie de datorii catre banca si catre stat, datorii acumulate in 2005, cel mai dificil an din industrie. Actionarii exclud posbilitatea de a declara falimentul companiei.
Pentru 2007 Vinterra si-a bugetat o cifra de afaceri in crestere cu aproximativ 8% pana la 0,5 mil. euro, comparativ cu 0,46 mil. euro in 2006.
"In acest an nu estimam ca vom face profit. Atata timp cat firma investeste in terenuri si tehnologie va fi greu sa treaca pe profit. Recolta din acest an va fi aproximativ la acelasi nivel cu al celei din 2006. 2007 putea fi un an cu o recolta foarte buna daca n-ar fi fost seceta prelungita. Viile noastre sunt amplasate pe un teren nisipos-argilos, de aceea au avut de suferit din cauza secetei", a continuat reprezentantul Vinterra.
In ceea ce priveste exporturile, David spune ca acestea au fost mici atat in 2006 cat si in 2007.
"Peste 95% din exportul societatii se baza pe exportul in comision (inainte de 2005 - n.red.). Datorita productiei dezastruoase din anul 2005, exportul a cazut aproape total in 2006, iar in 2007, odata cu intrarea in UE, vinurile noastre fac fata cu greu concurentei din tari ca Spania si Italia", a explicat el.
Activa pe piata vinurilor din 2000, compania detine o suprafata de 88 de hectare de vita-de-vie in Vanju Mare si 14 hectare in Dealu Mare, comercializand vinuri sub marca Black Peak, Bucur Villa si Hariton.
"In perimetrul unde suntem localizati nu sunt suprafete de vita-de-vie de vanzare. Vom cumpara in continuare suprafete de teren propice pentru plantarea vitei-de-vie", a spus David.
Vinterra este un joint-venture romano-olandez in care 71% din capital sunt detinute de GeoDev BV.
Ca urmare a recoltelor injumatatite din 2005, importurile de vin s-au triplat in 2006, pana la valoarea de 22,1 mil. euro, fiind primul an in care Romania a avut o balanta deficitara la comertul cu vin.
Principalii producatori de vin din Romania sunt Murfatlar, Vincon, Jidvei, Cotnari, Halewood Romania, Vinexpert Focsani si Cramele Recas.
Romania ocupa locul cinci in Uniunea Europeana in ceea ce priveste suprafata cultivata cu vita - de - vie dupa Spania, Italia, Franta si Portugalia, locul sase in Europa si locul noua in ierarhia mondiala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO