Companii

Actionarii La Fantana se uita pe cinci piete din regiune pentru o achizitie

Actionarii La Fantana se uita pe cinci piete din regiune pentru o achizitie

Click pentru imaginea marita

18.07.2007, 19:46 93

Compania La Fantana, cel mai mare imbuteliator de apa plata in sistem watercooler, va achizitiona pana la sfarsitul acestui an o companie europeana, pietele tinta ale imbuteliatorului fiind Ungaria, Cehia, Grecia, Ucraina si Bulgaria.
"Extinderea in alte tari din regiune este un proiect amplu si se preconizeaza ca prima achizitie se va finaliza pana la sfarsitul anului. Ne uitam pe pietele din Ungaria, Cehia, Grecia, Ucraina si Bulgaria", a declarat Cristian Amza, actionar minoritar si director general al companiei La Fantana.
Compania detine in prezent o fabrica in Serbia, care a generat vanzari de 2 mil. euro in primele sase luni din acest an.
Imbuteliatorul a inregistrat o crestere a vanzarilor de 38% in primul semestru al anului fata de aceeasi perioada din 2006, pana la valoarea de 10 milioane de euro. Cifra de afaceri realizata pe piata romaneasca in primele sase luni s-a ridicat la 8 milioane de euro, restul revenind vanzarilor de pe piata sarba.
"Vizam in primul rand mentinerea pozitiei de lider pe piata romaneasca si pe cea sarbeasca", a precizat Amza.
La Fantana detine in prezent circa 70% din piata locala a apei imbuteliate in watercooler (sistem de racire/incalzire) si aproximativ 60% din piata de profil din Serbia, potrivit propriilor informatii. Cel mai important concurent al apei La Fantana este Cumpana, detinuta de o companie cu capital integral romanesc.
Imbuteliatorul La Fantana mizeaza pe afaceri de aproximativ 19 mil. euro pe cele doua piete pe care activeaza, pana la finele anului. Vanzarile companiei pe piata locala au ajuns la aproximativ 12 milioane de euro anul trecut, rata profitului inregistrata in aceasta perioada fiind de 9%.
Pe cele doua piete, La Fantana avea in urma cu 2-3 luni peste 20.000 de clienti corporativi si peste 45.000 de watercoolere instalate.
In luna aprilie a acestui an, afacerea La Fantana a fost vanduta fondului de investitii Innova Capital de catre Oresa Ventures, actionar majoritar al companiilor La Fantana Romania si La Fantana Serbia. Innova Capital, cu sediul central la Varsovia, a achizitionat in total 92% din La Fantana de la Oresa si Cristian Amza, cofondatorul companiei. Acesta a ramas in afacere, detinand in prezent restul de circa 8% din actiuni.
In momentul achizitiei, Innova Capital a anuntat planuri de extindere a operatiunilor La Fantana prin achizitiile unor jucatori puternici pe piete din regiune. Mai mult, compania ar putea fi listata la Bursa de Valori Bucuresti pana la finele anului urmator, pentru atragerea de fonduri pentru dezvoltare. Fondul suedez de investitii Oresa Ventures a intrat in afacerea La Fantana alaturi de Cristian Amza, printr-o investitie initiala de
3 mil. euro intr-o facilitate de imbuteliere in zona Capitalei, in anul 2001. Investitiile totale in aceasta afacere au ajuns pana in momentul preluarii la 13 mil. euro, dintre care 5 mil. euro credite bancare, potrivit directorului general. Anul trecut compania a investit 3,5 mil. euro in doua facilitati noi de productie in judetul Sibiu si in Serbia. Liniile noi au dus capacitatea de productie La Fantana la peste 14,4 mil. litri pe luna.
Printre planurile de dezvoltare a companiei se numara si extinderea portofoliului de produse si servicii.
Innova Capital, actionarul majoritar La Fantana, este unul dintre cele mai mari fonduri de investitii din Europa Centrala, afacerile acestuia vizand in principal sectorul media, servicii financiare, IT, telecomunicatii, servicii de business sau fabrici. Investitiile Innova Capital au ajuns in prezent la peste 280 mil. dolari, in 33 de companii, printre care operatorul de telefonie mobila Orage Romania si Metropolis, jucator pe piata de publicitate outdoor.

2001: Fondul de investitii Oresa Ventures achizitioneaza pachetul majoritar al Aqua Natural si infiinteaza La Fantana;
2004: Se infiinteaza La Fantana Serbia;
2007: Innova Capital achizitioneaza pachetul majoritar La Fantana pentru 35-40 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO