Companii

Actionarii Alro au fost de acord cu majorarea capitalului

06.09.2000, 00:00 14



Asteptata cu infrigurare de speculatorii cu actiuni Alro, aprobarea reevalurii activelor producatorului de aluminiu din Slatina a fost aprobata in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), care a avut loc la inceputul acestei saptamani.

Proprietarii Alro s-au decis atat asupra punctului referitor la majorarea capitalulu, prin reevaluare, de la 318,92 miliarde de lei la 792,29 miliarde de lei, cat si asupra punctului referitor la divizarea valorii nominale a acestor actiuni, de la 25.000 lei la 5.000 lei.

Dupa aprobarea operatiunii, la care au putut participa toti detinatorii de titluri inscrisi in registrul societatii pana la data de 25 august, noua structura a actionarilor Alro cuprinde: Fondul Proprietatii de Stat (FPS) - 54,71% din titluri, CONEF Bucuresti - 10,5% din actiuni, Romanian Investment Company Cyprus - 10%, Broadhurst Investments Limited - 7,17%, East Europe Development Fund Limited - 3,42%, East Europe Frontiers Fund - 2,49%, Balcan Fund - 2,42% si Pictet & CIE London, cu 1,57% din capital, restul titlurilor apartinand micilor investitori.

Actiunile Alro au fost intens speculate spre sfarsitul lunii iulie, majoritatea jucatorilor din piata speculand posibilitatea reevaluarii activelor companiei si distribuirea de actiuni gratuite.

Dupa trecerea datei de referinta, pretul actiunilor Alro a inregistrat o scadere semnificativa, motiv pentru care directorul bursei a hotarat suspendarea acestora pana la clarificarea situatiei.

"Am vorbit cu oficialii Alro iar acestia mi-au promis ca vor urgenta pe cat posibil procesul de inregistrare a celor doua operatiuni, majorarea de capital si divizarea valorii nominale, astfel incat aceste actiuni sa fie reitroduse la tranzactionare.

Din cate au afirmat acestia, formalitatile de la Registrul Comertului au fost deja indeplinite, fiind necesar numai un aviz din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM)", a declarat pentru Ziarul Financiar Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Alro a inregistrat, in primul semestru al acestui an, un profit brut de 824 miliarde de lei, de peste patru ori mai mult fata de rezultatul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

Societatea a obtinut practic un profit de circa 37,32 milioane de dolari, adica cu peste doua milioane de dolari mai mult fata de intregul profit inregistrat in 1999.

In bugetul de venituri si cheltuieli, rectificat in penultima AGA, profitul net estimat de oficiali Alro pentru acest an a urcat la 906 miliarde de lei, profitul brut estimat fiind de 1.019 miliarde de lei.

Veniturile totale pe care mizeaza societatea in acest an sunt de 6.372 miliarde de lei, iar cheltuielile totale sunt de 5.352 miliarde de lei.

Alro a reusit o performanta excelenta si in 1999, cand profitul brut realizat a atins 35 milioane USD.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO