Companii

ACROPO, autoritatea cheie care ar trebui să supravegheze eolienele din Marea Neagră, investiţii de până la 6 mld. euro, este condusă de patronul unei firme de mobilă din Runcu, cu afaceri 0 în 2022 şi sediu într-un apartament. Ce alte surprize mai conţine proiectul de lege pentru eolienele offshore?

ACROPO, autoritatea cheie care ar trebui să supravegheze...

Autor: Roxana Petrescu

19.07.2023, 00:07 2575

Capacitatea proiectelor eoliene pe care România vrea să le dezvolte prin lege în Marea Neagră este de 3.000 MW până în 2035, investiţiile fiind de circa 4,5-6 miliarde de euro Autorităţile cheie în acest nou domeniu pe care România vrea să îl lanseze sunt Ministerul Energiei, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi ACROPO - Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră. Ultima este condusă de anul trecut de Robert Eugeniu Ciocioi, al cărui CV nu poate fi vizualizat pe site-ul oficial al ACROPO, dar care în prezent este acţionar la o firmă de mobilă din Runcu (Gorj).

Pe data de 17 iulie, Ministerul Energiei, condus acum de liberalul Sebastian Burduja, a pus în dezbatere publică pro­iectul de lege privind măsurile necesare pentru exploatarea energiei eoliene offshore, un document esenţial pentru dezvoltarea potenţialului marin de energie verde pe care România îl are.

„Potenţialul eolian la Marea Neagră este unul uriaş, pe care România nu are dreptul să îl rateze. Energia eoliană offshore este un instrument major pentru obiectivul european de reducere a dependenţei de importurile de combustibili fosili şi de decarbonare. Am spus de la preluarea mandatului că, pe lângă o energie sigură şi ieftină, îmi doresc şi o energie verde. Acest act normativ face parte din angajamentele Ministerul Energiei în cadrul PNRR, prioritate zero al ministerului pe care îl conduc“, a spus Sebastian Burduja, ministrul energiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO