Companii

Accidentul Azomures, fara implicatii financiare

17.12.2002, 00:00 37

Combinatul chimis Azomures din Targu Mures a fost afectat la sfarsitul saptamanii trecute de un accident ecologic. In urma fisurarii unei conducte, deasupra combinatului s-a format un nor de amoniac. Reprezentantii Inspectoratului pentru Protectia Mediului Mures au afirmat ca defectiunea a fost sesizata foarte repede, iar masuratorile efectuate ulterior in zona orasului Targu Mures nu au relevat depasiri ale concentratiior maxime admise. Cu toate acestea, specialistii in protectia mediului au demarat ieri o expertiza in incinta combinatului.
Reprezentantii combinatului afirma ca incidentul nu va afecta situatia financiara a societatii. "Nu se pune problema pagubelor financiare, pentru ca accidentul nu a fost decat o fisura. In ceea ce priveste mediul, efectele au fost minime," a comentat pentru Ziarul Financiar Mihai Ogrean, directorul economic al combinatului chimic.
Actiunile Azomures sunt cotate la categoria I a Bursei de Valori, unde se inscriu de cateva luni pe o tendinta descendenta datorita rezultatelor financiare inferioare celor de anul trecut.
In sedinta de ieri a Bursei, pe fondul cresterii generale a cotatiilor, actiunile combinatului chimic au deschis sedinta pe o tendinta descendenta, coborand cu 8%, pana la 2.300 lei/actiune. La inchidere, actiunile Azomures s-au transferat la pretul de 2.500 lei/actiune, pret identic cu cotatia anterioara.
In primele noua luni, Azomures a inregistrat un profit net de 4 milioane de dolari (131 miliarde de lei), aproape jumatate din profitul inregistrat in perioada similara a anului precedent. Cifra de afaceri a scazut in aceasta perioada cu 3%, ajungand la 101 milioane de doalri.
Combinatul este detinut de compania Transworld Fertilizers din Luxemburg, cu 50,4% din actiuni. Printre ceilalti actionari semnificativi se mai numara fondul de investitii Broadhurst, cu 20% din actiuni, si APAPS, cu 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO