Companii

Abela Rocas castiga bine din catering

07.06.2001, 00:00 433



Abela Rocas, cea mai mare firma de catering din Romania, inregistrat in primele cinci luni ale acestui an, pe divizia de outside catering (catering pentru evenimente), o cifra de afaceri de 27.000 de dolari, adica de 3,5 ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand a avut o cifra de afaceri de 8.000 de dolari a declarat pentru Ziarul Financiar Alina Simiz, consilier de marketing Abela Rocas.

Abela Rocas Romania este impartita in doua divizii distincte: catering-ul pentru liniile aeriene si asa-numitul outside catering.

Pentru catering-ul pe liniile aeriene, principalul domeniu de activitate, Abela Rocas se afla in pozitie de monopol al pietei. Principalul client este Tarom, dar Abela Rocas colaboreaza si cu celelalte companii aeriene - Air France, British Airways, KLM si Lufthansa.

Compania a realizat in 2000 o cifra de afaceri de 9,7 milioane de dolari, fata de 7,8 milioane de dolari in 1999. Profitul inregistrat de companie in 2000 a fost de 1,6 milioane de dolari.

In 2000, divizia de outside catering a realizat o cifra de afaceri de 40.000 de dolari, cea ce inseamna o pondere de 0,6% din totalul afacerii. "Scopul pentru acest an, pentru divizia de outside catering, este sa ajungem la 1% din totalul cifrei de afaceri", spune Simiz.

"Cresterea cifrei de afaceri in primele cinci luni ale acestui an comparativ cu perioada similara din 2000 se datoreaza politicii agresive de marketing pe care o practicam: vizualizam segmentele tinta, contactam posibilii clienti si organizam actiuni personalizate (demonstrative) pentru cei interesati", explica Simiz.

In afara de asta, pentru a atrage cat mai multi clienti, firma a dezvoltat oferte de pachete de servicii cat mai complete: catering, sonorizare, decorare, eventual transportul unui grup de clienti. "E foarte important sa gasesti toti colaboratorii si sa organizeze evenimentele de la A la Z.

Benefica, atat pentru noi cat si pentru colaboratorii nostri, este cooperarea foarte buna cu anumite sali de conferinte (Uzinexport, Romexpo, Camera de Comert a Romaniei). Asta inseamna ca daca un anumit client ne contacteaza, ii recomandam un astfel de centru si reciproc", sustine Simiz.

Astfel de colaborari sunt necesare pe o piata in care catering-ul nu este foarte dezvoltat, desi, dupa spusele oficialilor de la Abela Rocas, piata din Romania are un mare potential si in viitorul apropiat se pot inregistra mari schimbari in acest tip de business.

Printre cei mai mari clienti ai diviziei de outside catering se numara Dialog, Ilbau si mai ales firme din domeniul IT ca Genesis, Compaq, Miscrosoft, Tornado Systems.

In 2001, cel mai mare eveniment organizat de companie a fost ziuanationala a Iordaniei si inaugurarea consulatului iordanian din Brasov, a spus Simiz.

Din patrimoniul firmei face parte parcul de masini - opt camioane frigorifice si alte 10 masini mai mici. Compania are furnizori consacrati pentru mancare si are proprii laboratoare de productie (patiserie, cofetarie, bucatariile pentru salate, mancaruri reci si calde). Firma are 500 de angajati.

Abela Rocas detine in afara de afacerea de catering restaurantele si barurile din aeroporturi si restaurantul Da Vinci.

Abela Rocas este un grup international, al treilea ca marime pe plan mondial in domeniul de catering. Capitalul majoritar investit in afacerea din Romania este de origine libaneza.

Abela Holding detine 64% din actiunile companiei, Tarom are 31% din afacere, restul - adica 5% din pachetul de actiuni fiind detinut de Aeroport International Bucuresti Otopeni.

Capitalul social al companiei este de 2,5 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO