Companii

ABB câştigă 24 mil. $ dintr-un parc eolian al Verbund

Autor: Roxana Petrescu

06.01.2011, 23:45 83

Grupul elveţiano-suedez ABB, unul dintre cei mai importanţijucători din domeniul infrastructurii energetice şi alautomatizărilor, a câştigat un contract de 24 de milioane de dolari(circa 18 milioane de euro) pentru integrarea în reţeaua naţionalăa unui parc eolian de 700 MW al austriecilor de la Verbund.

Dezvoltarea parcurilor eoliene, domeniu în care în ultimul aninvestiţiile au crescut semnificativ chiar şi în contextul crizei,hrăneşte la rândul ei alte businessuri pornind de la producătoriide ciment, constructori, companii de transport şi, nu în ultimulrând, furnizorii de infrastructură energetică.

În acest caz concret, ABB va construi o staţie prin care energiaprodusă de parcul eolian pe care vrea să-l facă Verbund să poate fiintegrată în reţeaua naţională de transport a energiei, mai alesţinând cont de faptul că energia eoliană este o formă deelectricitate care înregistrează variaţii destul de mari.

"ABB a câştigat comenzi în valoare de 24 milioane de dolari învederea construirii unei noi staţii care să transforme energiaprovenită de la un parc eolian de 700 MW şi să o integreze încadrul reţelei naţionale de transport a energiei", spunreprezentanţii ABB.

Potrivit acestora, comenzile au fost primite în ultimultrimestru al anului trecut din partea Transelectrica şi a unuiconsorţiu format din patru companii condus de Verbund. Celelaltecompanii sunt Alpha Wind, CAS Regenerabile, Beta Wind şi LandPower.

Potrivit datelor primite din partea Transelectrica, investiţiaeoliană a Verbund ar urma să fie localizată pe suprafaţalocalităţilor Topolog, Casimcea şi Dăieni. Staţia urmează să fielocalizată în judeţul Tulcea.

Ţinând cont de faptul că în medie investiţia într-un MW nouîntr-un parc eolian se ridică la circa 1,8 milioane de euro,investiţia austriecilor ar putea ajunge la 1,2 miliarde de euro,devansând proiectul cehilor de la CEZ din comunele Cogealac şiFântânele. "În cadrul contractului la cheie, ABB este responsabilăpentru proiectare, inginerie, furnizarea echipamentelor necesare şipunerea în funcţiune a staţiei", mai spun reprezentanţii ABB.

În România, ABB a avut în 2009 o cifră de afaceri de 47 demilioane de euro şi un profit net de aproape un milion de euro,conform datelor de la Ministerul Finanţelor. Potrivit aceleiaşisurse, compania avea 93 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO