Companii

Abatorul Splai, aflat pe un teren de 100 mil. euro, scos la vanzare cu 600.000 euro

Abatorul Splai, aflat pe un teren de 100 mil. euro, scos la vanzare cu 600.000 euro
05.07.2007, 19:12 1408

Prelucrarea Carnii Splai (PC Splai), fostul abator din sectorul 4 din Capitala - care se afla pe un teren de circa 100 mil. euro, va fi scos la vanzare de AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului) cu un pret incepand cu 1,9 mil.lei (600.000 de euro).
Terenul, care in prezent este inchiriat de catre PC Splai, este aflat la circa 3 kilometri de centrul Bucurestiului pe malul Dambovitei, unde pretul terenului este de circa 2.000 euro/mp. Astfel, locatia ar putea fi atractiva pentru dezvoltatorii imobiliari care tatoneaza piata Capitalei in cautarea unor terenuri aflate in zone centrale.
Firma nu detine dreptul de concesionare al terenului de 45.000 mp, insa potrivit unor surse din Primaria Capitalei, exista o cerere in acest sens din partea reprezentantilor PC Splai care va fi dezbatuta in perioada urmatoare. "Prelucrarea Carnii Splai nu are dreptul de concesionare asupra terenului, insa foloseste terenul inca din anii '60-'70, in schimbul unei chirii. Compania care va cumpara fostul abator trebuie sa astepte sa obtina concesionarea terenului ca sa poata construi ceva in acea zona", au declarat pentru ZF surse din Primaria Capitalei.
Practic, AVAS a pus in vanzare pachetul de actiuni reprezentand 70,2% din capitalul social al societatii comerciale PC Splai, care are ca activitate principala productia si conservarea carnii. Vanzarea pachetului de actiuni se va face in cadrul licitatiei cu strigare ce va avea loc in data de 31 iulie. Restul actiunilor, reprezentand 28,8% din capital, sunt detinute de investitori mici in urma privatizarii prin cupoane.
Potrivit reprezentantilor AVAS, pana in prezent au fost cumparate 5 caiete de sarcini pentru licitatia de la finalul acestei luni. Pretul de pornire al licitatiei, de 1,9 mil. lei, a fost stabilit de un evaluator care apartine ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania).
PC Splai detine in prezent cateva hale industriale pe care le inchiriaza, insa pe aceeasi platforma se afla si alte firme care au cumparat in ultimii ani depozite mai mici cuprinse intre 50 si 200 mp.
Tot pe 31 iulie vor fi scoase la vanzare si terenurile companiei de piese de schimb si agregate Timpuri Noi, aflate pe malul Dambovitei, la 2 km de centrul Capitalei, pentru 100 mil. euro. Vanzarea terenului pe care se afla compania Timpuri Noi ar putea deveni una dintre cele mai tari afaceri imobiliare din Capitala.
Prelucrarea Carnii Splai a mai fost scoasa la licitatie in luna martie a anului trecut, cand a fost adjudecata de compania Getico Exim Bucuresti, detinuta de oameni de afaceri irakieni. Intre timp, dupa adjudecare si inaintea semnarii contractului, proprietarul firmei cumparatoare a decedat, iar tranzactia nu a mai putut fi incheiata. Pentru participarea la licitatia care a avut loc anul trecut au depus documente zece ofertanti, iar comisia de licitatie a admis patru investitori din Romania - SC Practic Bucuresti, SC Getico Exim, Nedelcu Marius, Santu Ioan Alexandru - si unul din Grecia - Ferfelis Vasileios.
Compania Practic Bucuresti, controlata de Zerlin Dimofte, tatal unuia dintre cei mai importanti jucatori de pe piata imobiliarelor din Capitala, a achizitionat in ultimii ani mai multe terenuri si proprietati in Capitala in vederea dezvoltarii unor proiecte imobiliare. Reprezentantii Practic Bucuresti nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru a confirma daca vor participa din nou la licitatia pentru achizitionarea pachetului majoritar din PC Splai. Radu Dimofte, impreuna cu Gabriel Puiu Popoviciu, se numara printre actionarii proiectului Baneasa din Bucuresti, estimat la peste 1,2 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO