Companii

A&D Pharma va absorbi un distribuitor bulgar

15.04.2008, 14:57 32

A&D Pharma, cea mai mare companie farmaceutica locala, ar putea integra in businessul propriu, pana la sfarsitul acestui an, distribuitorul bulgar de medicamente Arishop Pharma, afacere controlata de oamenii de afaceri Michel Eid, Ludovic Robert, Roger Akoury si Walid Abboud care detin indirect si pachetul majoritar de actiuni al A&D Pharma.
"Interesul pe termen mediu este de a integra la un moment dat si acel distribuitor. Alternativa primara pentru Bulgaria este aceasta. Nu putem spune insa cand s-ar putea intampla acest lucru", a afirmat Dragos Dinu, CEO al A&D Pharma.
Grupul a anuntat inca de anul trecut planuri pentru extinderea activitatii in tarile din jurul Romaniei, fiind avansat un target de cinci piete externe pentru cinci ani.
Bazele companiei bulgare Arishop Pharma au fost puse in 1992, iar pana in 2001 a fost distribuitor exclusiv pe piata bulgara pentru produsele Upsa (Upsarin, Efferalgan, Fervex). In noiembrie 2004, in actionariatul companiei intra Sograno BV, entitate inregistrata in Olanda care controleaza si A&D Pharma. Sograno opereaza o retea de distributie in 13 state (cu activitati in principal in Europa Centrala si de Est). Arishop Pharma detine cinci birouri in Bulgaria (Sofia, Plovdiv, Pleven, Bourgas si Varna). In 2004, Arishop incepe distributia pe piata bulgara a suplimentelor nutritive si vitaminelor comercializate de Ozone Laboratories, companie controlata indirect de aceiasi oameni de afaceri.
A&D Pharma este in prezent o companie publica, ale carei actiuni se tranzactioneaza pe Bursa din Londra incepand cu 2006. La inchiderea sedintei de tranzactionare de vineri, pretul unui titlu era de 7 euro, nivel la care capitalizarea atingea 233 mil. euro. La inceputul acestui an pretul unui GDR era de 15,5 euro.
"Scaderea actiunilor a venit in contextul general al scaderii pietelor. Pregatim un an care sa arate mult mai bine decat cel precedent. Problema cea mai mare nu este insa pretul, ci lichiditatea, iar din acest punct de vedere ne uitam la ce putem face pe termen lung. Pe termen scurt pietele nu arata atat de bine ca sa luam masuri imediate cum ar fi cea asteptata de listare duala", a adaugat Dragos Dinu.
Vanzarile A&D Pharma s-au majorat anul trecut cu 28%, pana la 425,5 mil. euro. Mediplus, divizia de distributie a grupului, a raportat vanzari de 363,5 mil. euro, in timp ce Sensiblu a trecut pragul de 120 mil. euro.
Grupul a inregistrat pierderi de 8,4 mil. euro, fata de un profit net de 17,8 mil. euro in 2006. Incepand cu acest an, A&D Pharma este structurata in trei divizii principale, distributie, retail si sales&marketing. Luna trecuta, grupul l-a numit la conducerea diviziei de distributie pe Robert Popescu, iar recent a numit-o si pe Florina Tanase in functia de vicepresedinte la departamentul juridic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO