Companii

80% din incasarile hotelierilor, din turismul de business

31.10.2006, 11:46 26

Paul Marasoiu, presedintele Asociatiei Nationale a Organizatorilor Profesionisti de Conferinte si Expozitii (RCB), declara ca turismul de reuniuni si afaceri are o pondere nationala de 60% din incasarile din turism, in Bucuresti segmentul business regasindu-se in proportie de 80% in incasarile hotelierilor si a organizatorilor de conferinte.
"Incasarile pentru o persoana care participa la un eveniment sunt de 240 de euro pe zi. Este un raport de 1 la 5 fata de un turist pe segmentul leisure", e de parere Marasoiu.
"MICE Industry (Meetings, Incentives, Conferences&Exhibitions), adica evenimentele asociative sau corporatiste, cu pana la 5.000 de participanti, servicii dedicate si de promovare, reprezinta cea mai profitabila componenta a turismului atat in Romania, cat si la nivel mondial", mai spune el.
Incasarile din turismul de afaceri se refera la activitatile legate direct de organizarea de evenimente, respectiv aranjamentele de calatorie, serviciile hoteliere, cele specifice evenimentului si serviciile conexe acestuia (food & beverage, echipamente multimedia, traducatori, managementul datelor, promovarea evenimentului).
"Principalul beneficiar al acestui gen de evenimente este piata americana. Intre 9 si 14 mari evenimente au nevoie de locatii pentru desfasurare, dar din cauza lipsei disponibilitatii unor astfel de spatii in Romania, Bucurestiul nu este o optiune pentru ei", declara Marasoiu.
Capacitatea totala de care dispune tara noastra pentru organizarea reuniunilor de afceri este in acest an de 95.554 de locuri, cele mai importante pozitii fiind detinute de Bucuresti, cu o pondere de 37% (35.281 locuri), judetul Constanta, cu 10% si judetul Brosov, cu 6,8%.
Potrivit lui Marasoiu, Clujul, Sibiul, Iasiul sau Ramnicu Valcea au un potential mare de dezvoltare pe segmentul de business travel (calatorie de afaceri). Deja exista proiecte de construire a unor centre de expozitii si conferinte in Ramnicu Valcea, Sibiu sau Iasi, pe care RCB le desfasoara in colaborare cu primariile si consiliile locale din acele zone.
La nivelul Capitalei, Marasoiu e de parere ca ar fi nevoie de constructia unui centru de conferinte cu o capacitate de cel putin 5.000 de locuri care sa beneficieze de organizarea logistica necesara unor astfel de manifestari.
"Bucurestiul are nevoie de un asemenea centru, cu o capacitate de 6.000-9.000 de locuri, insa investitia s-ar ridica la aproximativ 80 mil. euro", spune Marasoiu.
Potrivit acestuia, turismul de afaceri se va dezvolta in urmatorii ani intr-un ritm mult mai rapid decat cel de vacanta, mai ales dupa integrarea europeana.
"In urmatorii 3-5 ani, vom asista la o ascensiune pe piata de profil a organizarii de evenimente, aceasta perioada fiind urmata de regres, in acel moment segmentul leisure urmand sa suplineasca incasarile din industria turismului", a mai spus Marasoiu.
Incasarile din organizarea de reuniuni, conferinte si alte evenimente se vor ridica anul acesta la aproximativ 400 de milioane de euro, in crestere cu 25% fata de anul trecut, potrivit estimarilor lui Paul Marasoiu. Aceasta majorare este determinata de cresterea numarului de evenimente de business din Romania. Pentru organizatori, aceste evenimente aduc o multiplicare a afacerii, incasarile venind direct de la beneficiarii evenimentului. Pentru tara gazda, organizarea unui astfel de eveniment aduce o imbunatatire a imaginii, venituri si succes.
"Succesul unui eveniment depinde de respectarea unor repere impuse de asociatiile de profil, de standarde profesionale", spune Marasoiu.
Estimarile lui Marasoiu pentru viitor cuprind faptul ca in decurs de doi ani, litoralul va reveni in forta ca un punct central al industriei de turism. "38% din capacitatea de cazare a Romaniei este reprezentata de litoral. Totusi e nevoie de redefinirea conceptului de produs turistic pentru a servi necesitatile unor astfel de evenimente", precizeaza Marasoiu.
Momentan, Bucurestiul dispune de 57 de hoteluri de 3-5 stele, echivalentul a 5.000 de camere, pana in 2010 urmand sa mai fie adaugate intre 3.500-4.000 de camere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO