Companii

1000 mld. lei taiate din fondul de salarii SNP

04.11.2002, 00:00 15

Ministerul Industriei si Resurselor va reduce fondul de salarizare a personalului celei mai mari companii de pe piata romaneasca, SNP Petrom, cu peste 1.000 de miliarde de lei, pentru ca societatea sa se incadraze in prevederile bugetului de venituri si cheltuieli prevazut pentru anul 2002, au declarat, la finele saptamanii trecute surse din industria petroliera, citate de Mediafax. In primele noua luni ale anului, Petrom  a inregistrat cheltuieli salariale in valoare de 5.887 miliarde lei (177,7 milioane dolari), comparativ cu 5.102 miliarde lei (175 milioane dolari) in aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea nominala a cheltuielilor cu salariile s-a produs cu toate ca personalul companiei s-a redus cu 15.000 de oameni in perioada mentionata, prin externalizarea societatii de servicii petroliere Petrom Service.
SNP a realizat pe primele trei trimestre o cifra de afaceri de 50.993 miliarde lei (1,54 mld.$), in scadere reala cu aproximativ 17%, pusa de catre oficialii societatii pe seama externalizarii Petrom Service. In schimb, compania a anuntat in aceeasi perioada un profit net de 1.487 miliarde lei (aproximativ 45 mil. $), rezultatele fiind calculate potrivit standardelor de contabilitate internationale.
Castigurile salariale medii nete au crescut in industria extractiei titeiului si a gazelor naturale de la 215$/luna in septembrie anul trecut la aproximativ 243$/luna in luna septembrie a anul acesta, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Studii si Statistici Economice (INSSE). In industria prelucrarii titeiului, castigul salarial mediu net a fost in luna septembrie a acestui an de cca. 265$/luna, fata de 200$/luna in urma cu exact un an.
Autoritatile romane s-au angajat ca intreprinderile cu capital majoritar de stat sa se incadreze in bugetele salariale stabilite pentru anul 2002, dupa ce politica salariala practicata in aceste societati a fost criticata de reprezentantii Fondului Monetar International.
SNP Petrom, liderul industriei petroliere romanesti, este acum in pragul privatizarii, proces care este asteptat sa inceapa anul viitor. Statul roman va fi asistat in acest proces de catre consortiu format de bancile de investitii Credit Suisse First Boston si ING Bank, precum si de firma de avocatura Linklaters. Ministerul industriilor si resurselor detine 81,3% din actiuni, Ministerul Finantelor - 10,4%, Ministerul Muncii - 1,4%, restul actiunilor aflandus-e in posesia investitorilor privati. Listate la Bursa de Valori Bucuresti, actiunile SNP au inchis ultima sedinta la 1.360 lei/actiune, societatea avand o capitalizare de 1,54 mld.$.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO