Companii

100.000 de euro in publicitate pentru parchetul de Onesti

30.01.2004, 00:00 87



Compania producatoare de parchet natural ITS de la Onesti, detinuta de omul de afaceri Costel Casuneanu, a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 150 mld. lei (circa 4 mil.euro). Pentru acest an se asteapta o crestere de 20%, odata cu intarea pe noi piete externe si dezvoltarea retelei de vanzari din Romania. Anul trecut, compania a investit in publicitate 100.000 de euro, bugetul alocat pentru acest an fiind similar.



"Parchetul triplustratificat este foarte cautat pe piata Europei Occidentale, 90% din productia noastra mergand la export. Deocamdata exportam in Germania si Austria, dar intentionam sa intram si pe piata Frantei", a spus Dan Balcanu, directorul general al firmei.



ITS produce parchet triplustratificat din fag, stejar, paltin, cires. "Cel mai mult pe piata externa se cere parchetul de fag - in proportie de 80%", spune Balcanu. Pe piata externa, compania trebuie sa infrunte concurenta facuta de companii din Polonia, Rusia sau China.



Printre proiectele de investitii pentru acest an se numara si dezvoltarea unei retele de vanzari in Romania.



"Anul trecut, cele mai mari vanzari pe piata interna au fost la Bucuresti, Brasov si Piatra Neamt. In urma campaniilor publicitare speram intr-o crestere a vanzarilor, dar deocamdata cererea pe piata interna este destul de mica", a adaugat el.



Din cauza puterii scazute de cumparare, romanii prefera parchetul laminat celui natural, care este de doua ori mai scump, afirma Casuneanu.



Pe langa fabrica ITS, afacerea de prelucrare a lemnului a lui Casuneanu mai cuprinde si firme Pa&Co Industrie, care produce panouri de lemn, precum si usi si ferestre din lemn.



Cele doua fabrici, ambele din Onesti, au realizat anul trecut o cifra de afaceri totala de 280 mil. lei (7,3 mil. euro), iar pentru acest an, este preconizata o cifra de 360 de mld. lei,



Fabricile au in prezent 590 de angajati, din care ITS are 450 si Pa&Co Industrie 137.



Profitul cumulat din 2003 a fost de 75 mld. lei (circa 2 mil.euro), iar previziunile pentru acest an indica 85 mld.lei.



Principalii competitori ai companiei sunt Diana Forest din Bacau si Larodan din Baia Mare.



Pe langa afacerile cu lemn, Casuneanu mai are o companie de transport international de marfuri, Pa&Co International, si firma Univers Trade SRL, din domeniul constructiilor si reabilitarii drumurilor.



Cu o avere totala estimata la 90 de milioane de dolari, el este printre cei mai bogati oameni de afaceri din Romania si un apropiat al partidului de guvernamant.



La sfarsitul anului trecut, compania Pa&Co International a incheiat cu Administratia Nationala a Drumurilor, conform Mediafax, trei contracte pentru efectuarea de reparatii pe drumul national din Moldova in valoare totala de 37,9 mil. euro.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO