CM Brazilia 2014

Topul celor mai mari prime de victorie de la Campionatul Mondial din Brazilia 2014

Topul celor mai mari prime de victorie de la Campionatul...

Autor: Pro Sport

17.06.2014, 17:56 769

Decizia federaţiei spaniole de a oferi bonusuri fabuloase fotbaliştilor în cazul câştigării Mondialului din Brazilia a provocat nemulţumire în rândul suporterilor, care consideră primele drept "exagerate", scrie ProSport.

Creşterea premiilor oferite echipelor participante la Cupa Mondială, înregistrată în ultimele patru ediţii, a atras cu sine şi sporirea primelor pe care le încasează fiecare dintre jucătorii care evoluează la un turneu final. Concret, pentru ediţia 2014 a competiţiei, a 20-a din istorie, FIFA va acorda premii de 576 de milioane de dolari, cu 156 de milioane mai mult decât la ediţia precedentă. Totodată, câştigătoarea finalei de pe 13 iulie, de pe arena „Maracana“, va primi 35 de milioane de dolari, cu 5 milioane mai mult decât în 2010.

Acest lucru a fost posibil datorită contractelor mai mari de cedare a drepturilor TV, dar şi a creşterii sponsorizărilor primite de FIFA. De pe urma acestei creşteri beneficiază şi jucătorii, care pe lângă diurna primită din partea federaţiilor au parte şi de bonusuri consistente promise în cazul în care vor câştiga Cupa Mondială.

Spania, bonus cu 20% mai mare decât în 2010

Cel mai mare bonus a fost anunţat săptămâna trecută de federaţia spaniolă, care le-a promis lui Xavi, Iniesta, Casillas, Busquets şi celorlalţi câte 720.000 de euro de jucător în cazul în care „Furia Roja“ va deveni a treia echipă din istorie şi prima din ultimii 52 de ani care reuşeşte să îşi păstreze trofeul cucerit cu patru ani mai devreme.

Faţă de 2010, suma promisă fiecărui jucător este cu 120.000 de euro mai mare, adică exact cu 20%! Iar dacă preşedintele forului de la Madrid, Angel Maria Villar, a explicat această creştere ca o tactică de motivare suplimentară pentru îndeplinirea unui obiectiv îndrăzneţ, suporterii spanioli au criticat dur măsura luată de federalii spanioli. Cu o rată de şomaj de 25,6%, a doua din Uniunea Europeană la începutul lui 2014, potrivit Eurostat, Spania continuă să se confrunte cu o criză economică importantă. Iar suporterii consideră că, deşi o astfel de performanţă merită sacrificii importante, cele 16,5 milioane de euro pe care cei 23 de jucători ai lui Vicente del Bosque i-ar primi reprezintă o sumă indecentă.

Citiţi mai multe despre primele celorlalte echipe pe www.prosport.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO