Campioni in Business

Campionii în business ai Transilvaniei şi Banatului vor fi premiaţi miercuri la Cluj-Napoca

Campionii în business ai Transilvaniei şi Banatului vor...
14.10.2013, 18:11 1583

Ziarul Financiar, alături de fondul de investiţii Ent­er­prise Investors, BCR, firma de consultanţă PwC şi fundaţia Triple Helix, va organiza o nouă ediţie a evenimentului Campioni în Business miercuri, 16 octombrie 2013, la Hotel Opera Plaza din Cluj-Napoca, sala Cristal, începând cu ora 9.00.

Proiectul, aflat la a şasea ediţie, identifică cele mai dinamice companii deţinute de antreprenori români pe regiuni ale ţării şi le premiază pe cele care au cea mai mare creştere de afaceri şi profit în ultimii trei ani.

Campionii din Moldova vor fi premiaţi la Iaşi pe 24 octombrie şi apoi la Bucureşti pe 4 noiembrie va avea loc Gala Campioni în Business 2013, unde vor fi acordate marile premii naţionale precum şi pentru cele mai dinamice companii din Muntenia.

Clasamentul Campioni în Business se bazează pe analiza performanţei finan­ciare a celor mai mari 3.000 de companii din România, dintre care companiile deţinute de antreprenori români reprezintă mai mult de jumătate (1.563).

„Ziarul Financiar a gândit împreună cu fondul de investiţii Enterprise Investors şi ceilalţi parteneri care ni s-au alăturat ulterior programul „Campioni în Business“ pentru a scana mediul de afaceri autohton în căutarea celor mai dinamice companii şi a celor mai solizi antreprenori, oameni care prin viziunea, curajul şi angajamentul lor au creat organizaţii de business valoroase. Proiectul a descoperit în oraşele Ro­mâniei companii puternice care merită mai multă recunoaştere şi vizibilitate“, a declarat Sorin Pâslaru, redactor-şef la Ziarul Financiar.

„Cele mai multe afaceri cresc în acelaşi ritm cu piaţa, însă există şi campioni care s-au distins prin creşteri substanţiale ale companiilor lor, chiar şi pe pieţe în scădere. Suntem impresionaţi de antreprenorii care nu s-au temut să investească în plină criză“, a declarat Cristian Nacu, Partener, Enterprise Investors.

Raportul din acest an arată că profitul net agregat al companiilor deţinute de antreprenorii români analizate în studiu a urcat cu 14,2%, până la 7,2 mld. lei.  

„Campionii în business sunt exemplul că angajamentul maxim faţă de propria afacere este una dintre cele mai puternice garanţii pe care o pot oferi antreprenorii unei bănci“, a declarat Sergiu Manea, vicepreşedinte corporate la BCR.  

Conform datelor analiza­te, do­me­niile în care antreprenorii înregistrează cele mai mari valori ale cifrei de afaceri agregate sunt comerţul cu ridicata (55,2 miliarde lei cifra de afaceri în 2012, sau 30% din total; 429 companii), construcţii (15,2 miliarde lei cifra de afaceri în 2012, sau 8% în total; 160 companii), comerţ cu amănuntul, agricultură şi cel alimentar.

 „Motoarele au fost companiile din retail (creştere cu 19% a cifrei de afaceri), energie (plus 14%) şi producţia de echipamente IT şi electrice (plus 13%). Acest lucru arată potenţialul ridicat pe care îl are capitalul românesc şi dina­mismul companiilor antreprenoriale locale, a precizat Ionuţ Simion, Partener, lider servicii de consultanţă fiscală pentru antreprenori, PwC România.

Regiunea cu cel mai mare ritm de creştere a cifrei de afaceri în 2012 faţă de 2011 este Transilvania (11,3%), urmată de Muntenia (8,8%) şi Moldova (5%). Regiunea cu cea mai mare rată a profitului brut este Moldova (5,41%), urmată de Transilvania (4,73%) şi Muntenia (4,52%). Cea mai mare cifră de afaceri per salariat se înregistrează în Muntenia (503 mii lei), iar cea mai mare valoare a profitului brut per salariat - în Moldova (23,5 mii lei).

„Antreprenorii români analizaţi de noi şi-au majorat numărul de angajaţi cu 6% în 2012 comparativ cu anul precedent. Având în vedere această importantă componentă socială, antreprenorii de succes merită şi mai multă admiraţie şi recunoştinţă, dincolo de aplaudarea performanţei lor economice“, a declarat Irina Anghel-Enescu, fondatorul Triple Helix.

Potrivit analizei Campioni în business, o companie antreprenorială dintre cele analizate în studiu a avut în 2012, în medie, o cifră de afaceri de 117 milioane lei, profit net de 4,6 milioane lei, 258 de salariaţi, o rată a profitului brut de 4,69%, o cifră de afaceri per salariat de 454 mii lei (în creştere cu circa 3% faţă de 2011) şi un profit brut per salariat de 21,3 mii lei (în creştere cu 5,7%).

Principala temă ce va fi analizată de jucători importanţi ai businessului ro­mânesc în cadrul evenimentului Cam­pioni în Business Cluj-Napoca este: Ce le lipseşte antreprenorilor români pentru a creşte: piaţa sau finanţarea?

Identificarea variantelor de finanţare pentru antreprenori este prima temă ce va fi abordată la evenimentul de la Cluj de Cristian Nacu de la Enterprise Investors, Marius Lazăr - director regional Corporate la Banca Comercială Română şi  Ionuţ Simion de la PwC.

O a doua temă ce vizează modalităţile de alimentare a motorului economiei: drumul de la imaginaţie la impact, va fi dezbătută de Irina Anghel-Enescu - preşedinte al Triple Helix, iar apoi vor fi invitaţi să vorbească despre afacerile lor Marcel Borodi - director general al companiei de IT Brinel, Olimpia Moica –director al companiei de soluţii IT AEM Timişoara, Teofil Mureşan - fondator al companiei de echipamente electrice şi de telecom Electrogroup, Voicu Oprean, director general al AROBS Transilvania Software, şi  Ioan Popa, proprietarul companiei de procesare de carne de pui Transavia.

 

Agenda evenimentului: 

16 Octombrie 2013, ora 9:00 - Hotel Opera Plaza, Cluj-Napoca – sala Cristal

 

► 09.00 - 09.40 ---- Primirea invitaţilor şi networking

► 09.40 – 09.50 ---- Cuvânt introductiv: Sorin Pîslaru, Redactor-Şef, Ziarul Financiar

► 09.50 – 10.45 ----  Cum finanţăm antreprenorii?

• Cristian Nacu, Partener, Enterprise Investors
• Marius Lazar, Director Regional Corporate,  BCR
• Ionut Simion, Partener, Lider consultanţă fiscală pentru antreprenori şi afaceri de familie, PwC România
• Moderator: Sorin Pîslaru, Redactor-Şef, Ziarul Financiar

► 10.45 – 11.00 ---- Cum alimentăm motorul economiei - Drumul de la imaginaţie la impact

• Irina Anghel-Enescu, Preşedinte, Triple Helix

► 11.00 – 12.00 ---- Antreprenor în România – Poveşti de succes

• Marcel Borodi, Director General, Brinel
• Teofil Mureşan, Director Executiv, Electrogrup
• Olimpia Moica, Director General, AEM
• Ioan Popa, Director General, Transavia
• Voicu Oprean, Director General, AROBS Transilvania Software
• Moderator: Irina Anghel-Enescu, Preşedinte, Triple Helix

► 12.05 – 12.30 ---- Decernarea Premiilor Campioni în Business – Transilvania şi Banat

► 12.30 – 13.30 ---- Business Lunch

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO