Business Internaţional

Zona euro pregăteşte recapitalizarea coordonată a băncilor cu probleme

Zona euro pregăteşte recapitalizarea coordonată a băncilor cu probleme

Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice: Este nevoie de o abordare concentrată, coordonată în Europa

Autor: Bogdan Cojocaru

06.10.2011, 00:06 703

Criza de încredere în ca­pa­citatea statelor din zo­na euro puternic înda­to­rate de a rambursa tot ce­ea ce datorează s-a trans­format într-o criză bancară în care in­sti­tuţiile de credit îşi văd capi­ta­li­ză­rile reduse dramatic pe burse la cel mai mic zvon care pune sub semnul în­doielii sănătatea lor. De asemenea, băn­cile sunt tot mai neîncrezătoare să se împrumute între ele, ceea ce riscă să dege­nereze într-un blocaj al pieţei creditului.

Perspectiva recapitalizării băncilor injectează viaţă pe burse

Detaliile planurilor miniştrilor de finanţe sunt încă discutate, însă decizia oficialilor de a sprijini băncile a fost suficientă pentru a scoate miercuri bursele de pe un curs descendent peri­cu­los. Marţi, indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu aproape 2,6%, DAX, al bursei din Frankfurt a picat cu 3% iar CAC 40 al bursei din Paris a coborât cu 2,6%. După mijlocul şedinţei de mier­curi, indicii creşteau cu până la 3,6%.

"Tot mai mulţi aderă la opinia că este nevoie de o abordare concentrată, coor­donată în Europa. Miniştrii simt că trebuie să acţioneze urgent", a afir­mat comisarul european pentru afaceri eco­nomice Olli Rehn. El a adăugat că băncile au nevoie de consolidarea capi­talului pentru a-şi reduce vul­ne­ra­bi­lităţile şi incertitudinile care pla­nea­ză asupra lor.

"Aceasta ar trebui privită ca o parte integrală a strategiei Uniunii Eu­ro­pene de a recâştiga încrederea şi de­păşi criza", a menţionat oficialul.

Acţiunile statelor trebuie să fie coordonate

Şefii finanţelor europene consi­deră că sistemele financiare trebuie spri­jinite prin abordări coordonate, dar cu resursele proprii ale fiecărei ţări, a mai spus Rehn.

Un prim pas ar fi să se asigure că toate ţările au mecanisme pentru susţi­ne­rea instituţiilor de credit. Pentru coor­donarea recapitalizărilor, o opţiu­ne examinată este stabilirea unor ce­rin­ţe mai mari de capital pentru băn­cile care au trecut prin testele de stres efectuate vara trecută.

Unele state din zona euro consi­de­ră că organismele de control naţionale ar trebui să preia conducerea şi să re­ca­pitalizeze instituţiile slabe pe criterii individuale.

Într-un semn că guvernele euro­pe­ne se pregătesc să acţioneze, ministrul ger­man de finanţe Wolfgang Schauble a declarat că Berlinul ar putea, dacă este necesar, să reactiveze mecanis­mele de sprijin stabilite în 2008 pentru reca­pitalizarea băncilor.

Aceste meca­nis­me şi-au epuizat resursele, iar până în prezent guvernul german a insistat că nu este nevoie de reactivarea lor.

"Toată lumea spune că cea mai mare problemă este că evoluţia îngri­jorătoare a situaţiei de pe pieţele finan­ciare se va transforma într-o criză ban­cară", a afirmat Schauble.

Băncile din zona euro sunt vulnerabile la criza datoriilor

Unele dintre cele mai mari bănci din Franţa, Germania şi Belgia deţin obli­gaţiuni suverane de zeci de mi­liar­de de euro emise de statele periferice ale zonei euro care şi-au văzut accesul la finanţare îngreunat de temerile că Grecia va intra în incapacitate de plată a datoriilor.

"Este limpede acum că sistemul ban­car european trebuie consolidat şi are nevoie de mai mult capital", a de­cla­rat ministrul de finanţe britanic Geor­ge Osborne. Marea Britanie nu face parte din zona euro.

Unii oficiali europeni au sperat să poată fi evitată o acţiune de amploare pentru sprijinirea băncilor până când mecanismul de bailout al zonei euro, FESF, cu o putere de creditare de 440 de miliarde de euro nu va primi oficial puterea de a recapitaliza instituţiile fi­nan­ciare. Trei ţări, printre care Slo­va­cia - văzută ca singurul obstacol în ca­lea pla­nu­rilor zonei euro -, au mai ră­mas să apro­be reformarea FESF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO