Business Internaţional

Zahăr, unt, hârtie - hiperinflaţia ameninţă Rusia, însă Kremlinul neagă existenţa oricărei penurii

Zahăr, unt, hârtie - hiperinflaţia ameninţă Rusia,...

Autor: Catalina Apostoiu

22.03.2022, 22:55 474

În timp ce situaţia devine din ce în ce mai tensionată în supermarketurile din Rusia, administraţia lui Vladimir Putin dă asigurări că poate asigura aprovizionarea. Kremlinul compară situaţia cu cea înregistrată în timpul pandemiei. În Rusia, inflaţia a atins 12,54% în martie, cel mai ridicat nivel de la finalul anului 2015, scrie La Tribune.

„Avem autosuficienţă totală în ceea ce priveşte zahărul şi hrişca“, a dat asigurări vicepremierul rus, Viktoria Abramtchenko, recent. Tonul ales este similar cu cel folosit de Vladimir Putin cu câteva zile mai devreme, când a dat asigurări că „totul decurge conform planului“, după invazia Ucrainei.

În faţa unei serii nesfârşite de videouri postate pe reţelele sociale cu persoane care iau cu asalt rafturile magazinelor din Rusia, Moscova a reacţionat prompt. Potrivit vicepre­mierului rus, „complexul agro-industrial rusesc aprovizionează fără probleme ţara cu produse alimentare de bază“, neexistând niciun risc de „penurii alimentare sub presiunea sancţiunilor“.

Însă dincolo de aceste efecte, de apariţie a penuriilor, hiperinflaţia pentru anumite produse se confirmă în ţara cu 144 milioane de locuitori. La aceasta se adaugă o devalorizare profundă a rublei.

Pentru contra­cararea acesteia, banca centrală rusă şi-a dublat do­bân­da de referinţă, până la 20%. Banca a impus de asemenea măsuri drastice privind achiziţia de va­lută. Însă ju­mă­tate din re­zer­vele acesteia, apro­xi­ma­tiv 300 mili­arde de dolari, au fost îngheţate în cadrul sanc­ţiu­nilor.

Drept urmare, unele super­marketuri au instituit măsuri de raţionalizare a anumitor produse, printre care zahărul.

În ceea ce priveşte penuriile, şi alte produse în afară de zahăr şi unt sunt afectate. În condiţiile în care furnizorii de componente occidentali au anunţat suspendarea livrărilor, întreaga industrie electronică şi infrastructurile sale sunt ameninţate.

Centrele de date sunt de asemenea afectate, dar şi mâna de lucru specializată în IT care a ales să părăsească Rusie. O penurie de telefoane inteligente se profilează în acelaşi timp.

Preţurile hârtiei sunt la rândul lor în creştere puternică în Rusia. În întreaga Rusie, consumatorii se plâng în masă de o penurie de hârtie pentru birou în magazine. Acolo unde oferta este disponibilă, preţurile au crescut în medie de patru ori.

Toate aceste penurii ar putea favoriza apariţia pieţei negre.

Pentru frânarea inflaţiei, Rusia poate decide plafonarea preţurilor mai multor alimente de bază, însă deocamdată guvernul ţării nu a luat măsuri în acest sens.

Rusia se confruntă cu cea mai importantă criză economică din 1991.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO