Business Internaţional

WSJ: China vrea să întărâte mai multe ţări împotriva SUA în iminentul război comercial global. „Din moment ce SUA pot vorbi din nou de impunerea de tarife, ne putem reinstitui şi noi listele retaliatorii publicate anterior.”

WSJ: China vrea să întărâte mai multe ţări...

Autor: Catalina Apostoiu

01.06.2018, 00:04 697

China ar încerca să atragă şi alte ţări împotriva Statelor Unite într-un viitor război comercial după ce Casa Albă a luat decizia neaşteptată de a merge mai departe cu tarifele, relatează Wall Street Journal citând oficiali chinezi.

Administraţia ame­rica­nă a anunţat că va face publică până pe 15 iunie o listă finală de importuri chineze de 50 miliarde de dolari care ar urma să fie supuse unui tarif de 25%, iar două săptămâni mai târziu va impune restricţii de investiţii asupra achizi­ţiilor chineze din sectorul american al tehnologiei.

Anunţul i-a luat prin surprindere pe oficialii chinezi şi a dat apă la moară vocilor din China care cer ca ţara să răspundă mai dur în faţa ameninţărilor americane.

Drept răspuns, China ar încerca să adune şi alte ţări împotriva SUA, ţările respective situându-se în principal în Europa şi Asia, unde companiile ar putea beneficia de pe urma planurilor chinezilor de a acorda companiilor străine acces sporit la pieţele sale. Chinezii au anunţat la mijlocul săptămânii trecute că au decis să reducă tarifele pe importuri de maşini de spălat, produse cosmetic şi alte bunuri de larg consum începând cu 1 iulie.

Chinezii au anunţat de asemenea că până la aceeaşi dată vor finaliza o „listă negativă” în care vor fi precizate sectoa­rele închi­se investitorilor străini, deschizând astfel mai multe sectoare. SUA şi alte ţări au cerut Chinei să modifice în mod fun­da­mental modul în care aprobă inves­tiţi­ile străine. Anunţul adminis­traţiei a­me­ricane privitor la continuarea pla­nurilor legate de tarife a venit după ce secretarul trezoreriei americane Steven Mnuchin declarase că orice război co­mercial va fi suspendat până la finali­zarea detaliilor unui acord comercial.

Ca parte a acordului respectiv, China urma să-şi reducă avantajul comercial achiziţionând mai multe bunuri americane din sectorul agricol şi al energiei.

Secretarul american al comerţului Wilbur Ross urmează să sosească în Beijing în acest weekend, însă anunţul surprinzător al Washingtonului ar putea obstrucţiona discuţiile şi arunca o urmă de îndoială asupra posibilităţii ca acestea să treacă la următorul nivel.

Mei Xinyu, analist la un think-tank afiliat ministerului chinez al comerţului, a cerut ca China să riposteze cu tarife pe soia, sorg şi alte produse.

ìDin moment ce SUA poate vorbi din nou de impunerea de tarife, ne putem reinstitui şi noi listele retaliatorii publicate anteriorî, a declarat Mei.

Răspunzând la o întrebare a WSJ, Mei a declarat că crede că Trump a anunţat tarifele ca tactică de negociere, dar că Trump a jucat prea mult pe această strategie a ìimprevizibilităţiiî.

Negociatorul şef al Chinei pe probleme comerciale, Liu He, s-a folosit de presiunea americanilor pentru a accelera planurile de liberalizare a pieţelor financiare, sectorului auto şi altor industrii, însă o dispută prelungită ar putea încuraja grupuri interesate de status quo, incluzând vastul sector de stat al Chinei, zădărnicind astfel eforturile lui Liu de a deschide economia chineză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO