Business Internaţional

„Webul solitar”, refugiul celor sătui de viralităţile online şi împărăţia umbrelor pentru cei care nu primesc like-uri. Ce se întâmplă cu pozele, videourile, descrierile, statusurile sau postările pe care nu le vede şi apreciază nimeni?

„Webul solitar”, refugiul celor sătui de...

Autor: Bogdan Cojocaru

12.10.2019, 07:00 347

La polul opus faţă de influenceri, de produsele lor virale şi de milioanele lor de urmăritori, există milioane de videoclipuri pe Web care nu au la activ nicio vizualizare sau par nebăgate în seamă. Această curte din spate a YouTube-ului se dezvăluie a fi pe cât de frumoasă şi captivantă pentru unii, pe atât de utilă culturii internetului, scrie publicaţia franceză Le Monde.

IMG 0528, zero vizualizări: un tată şi micul său copil rătăcesc prin parc vorbind în ceea ce sună a rusă. DSC 0429, 9 vizualizări: o femeie indiană în veşmânt tradiţional violet, cu un microfon în mână, ţine o prelegere. DSC 0082, fără vizualizări: o imagine cu flori iese încet dintr-o imprimantă laser. Aceste videoclipuri nu există pentru nimeni sau aproape pentru nimeni, nu au pretenţia de a fi vizualizate, partajate sau comentate. A le descoperi aduce deja un pic a profanare. Dar navigarea prin debaraua webului, printre serii de numere aleatorii şi liste de redare ale nimănui, devine o experienţă irezistibilă.

Această materie întunecată a galaxiei YouTube, omniprezentă şi totuşi invizibilă, a fost botezată de jurnalistul american Joe Veix în 2016 The Lonely Web, webul singuratic. Poate conţine clipuri video nevăzute de nimeni, melodii pe Spotify niciodată ascultate sau tweeturi care nu au fost niciodată citite (prin intermediul Lonely Tweets).

Deşi este dificil de definit cu exactitate conturul acestei nebuloase, unele elemente revin totuşi frecvent: scene banale zilnice, locuri anonime, videoclipuri identificabile în funcţie de ştampila implicită dată de camera utilizată şi o vizibilitate cât mai redusă posibil. Luate separat, aceste videoclipuri nu aduc mare lucru, dar magia lor apare după câteva minute de navigare rapidă. „Sunt amatori, fermecători şi ciudat de trişti“, a rezumat Joe Weix în 2016 webul solitar.

„Webul solitar”, refugiul celor sătui  de viralităţile  online şi împărăţia umbrelor pentru cei care nu primesc like-uri

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO