Business Internaţional

Warren Buffett este mina de aur a lui Obama, un preşedinte care a speriat Wall Street-ul

Warren Buffett este mina de aur a lui Obama, un preşedinte care a speriat Wall Street-ul

Warren Buffett, miliardar şi investitor american: Bancherii de pe Wall Street nu mai contribuie la campania electorală a preşedintelui american Barack Obama pentru că nu se simt iubiţi de către Casa Albă.

Autor: Catalina Apostoiu

10.10.2011, 00:05 1048

Buffett a găzduit recent un eveniment de atragere de fonduri pentru preşedintele american organizat la restaurantul Four Seasons din Manhattan, în mod normal un magnet pentru elita Wall Street-ului. Democraţii erau siguri că puterea de atracţie a unuia dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii va asigura o participare însemnată din rândul elitei lumii financiare.

Totuşi, organizatorii au avut probleme în a atrage cele mai importante figuri ale sectorului financiar. Campania preşedintelui rezervase spaţiu pentru 130 de oaspeţi, însă numai 116 au fost prezenţi, printre care numai câteva nume cu rezonanţă.

Evenimentul a fost considerat însă un adevărat succes, atrăgându-se peste 1,5 milioane de dolari pentru campanie şi Comitetul Naţional Democrat.

Totuşi, numărul participanţilor, ridicat, dar nu şi cel vizat, reflectă dificultăţile întâmpinate de preşedinte în atragerea de sprijin din partea numelor mari de pe Wall Street. Potrivit unui participant, evenimentul a atras, se pare, mai mulţi simpatizanţi ai lui Buffett decât ai preşedintelui.

Buffett, un investitor important în cadrul multora dintre cele mai mari bănci ale SUA, rămâne însă pe poziţie. În timp ce alţii s-au distanţat de Obama, Buffett s-a regăsit în rolul de ambasador al preşedintelui. Acesta nu îl susţine numai pe preşedinte, ci şi politica acestuia de majorare a taxelor impuse celor bogaţi, cât şi opinia că America iese, nu reintră în recesiune.

"Dintotdeauna unii oameni nu au fost de acord cu mine în ceea ce priveşte politca. Poţi trece prin viaţă şi ignora acest domeniu. Nu dau vina pe nimeni în special, dar eu nu vreau să fac acest lucru. Dacă am păreri, le voi exprima."

Susţinerea exprimată în public de Buffett pentru Obama a atras atenţia asupra acestei ciudate alianţe dintre fiul unui broker de acţiuni din Omaha devenit congressman republican şi Obama, avocatul format la Harvard care şi-a creat cariera politică în Chicago.

Buffett spune că l-a întâlnit pentru prima dată pe Obama cu aproximativ 6 ani în urmă, la un prânz organizat de fiica miliardarului, Susie. Buffett a realizat potenţialul lui Obama, declarând că acesta "poate avea un impact important asupra direcţiei pe care o va urma America".

Hillary Clinton l-a impresionat de asemenea pe Buffett. "Nu m-am gândit că ambii vor candida", îşi aminteşte Buffett. În timpul campaniei din 2008, acesta i-a sprijinit pe amândoi.

Ca preşedinte, se ştie că Obama a apelat adesea la Buffett pentru sfaturi privitoare la economie. În această vară, Obama l-a chemat pe Buffett din vacanţă pentru a discuta asupra metodelor de impulsionare a economiei.

Iar după ce Buffett a scris un articol pentru The New York Times în care arăta că politicienii ar trebui să nu-i mai protejeze excesiv pe cei super bogaţi, Casa Albă a prezentat planuri de majorare a ratelor pentru cei bogaţi. Totuşi, Buffett avertizează cu privire la relaţia sa cu Obama. "Nu suntem deloc foarte apropiaţi", a declarat acesta.

El estimează că a discutat direct cu preşedintele doar de câteva ori, niciuna dintre întâlniri nedurând mai mult de aproximativ opt minute. Iar Buffett nu solicită personal donaţii pentru campania de realegere.

Buffett a fost într-adevăr de acord să găzduiască două evenimente de atragere de fonduri pentru preşedinte. Următorul este programat pentru sfârşitul lunii octombrie la reşedinţa lui Byron Trott, un fost executiv al Goldman Sachs cunoscut drept "bancherul favorit al lui Buffett".

Evenimentele reprezintă cele mai recente eforturi din cadrul campaniei lui Obama de a-şi reface relaţia cu Wall Street-ul. La începutul acestui an, Obama a luat masa cu mai mulţi executivi la opulentul restaurant Daniel. Preşedintele are de asemenea mai mulţi bancheri printre prieteni, inclusiv pe Robert Wolf, preşedinte al băncii de investiţii UBS.

Campania a fost întâmpinată însă cu un entuziasm redus de către alţi donatori cu buzunare adânci de pe Wall Street. Cele mai mari bănci ale ţării, care au contribuit semnificativ la campania din 2008 a preşedintelui, se ţin deo­parte deocamdată.

"La ultimele alegeri, oamenii se înghesuiau să vină de partea lui Obama. Acum, lucrurile s-au schimbat. Wall Street-ului nu-i place să fie atacat de către administraţie", spune Michael Driscoll, fost trader în cadrul firmei Bear Stearns.

Candidaţii republicani speră să atragă banii Wall Street-ului.

Buffett nu se arată surprins de schimbarea atitudinii Wall Street-ului faţă de preşedinte. Obama, este convins acesta, va câştiga alegerile viitoare, putând fi chiar ajutat de o îmbunătăţire a condiţiilor economice, o idee pe care mulţi din America nu o împărtăşesc.

"Vom depăşi această criză, sunt sigur. Văd cifrele a aproximativ 70 de companii zilnic. Din informaţiile pe care le primesc, cifrele din construcţiile rezidenţiale sunt la fel de slabe, însă restul sectoarelor înregistrează o revenire", susţine Buffett.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO