Business Internaţional

Warren Buffett devine "salvatorul gigantilor americani" dupa ce a investit 300 mil. $ in Harley-Davidson

04.02.2009, 17:02 25

Warren Buffett, cel mai bogat om din lume, a investit 300 mil. $ (234 mil. euro) in obligatiuni emise de producatorul de motociclete Harley-Davidson, dupa ce de-a lungul timpului a ales sa investeasca in cadrul unor mari branduri americane, intre care se numara Coca-Cola si Mars, , scrie Bloomberg.

Berkshire Hathaway, compania de asigurari condusa de Buffett, cu sediul in Omaha, Nebraska, isi va adauga la "colectie" obligatiuni negarantate emise de Harley Davidson, cu o rata anuala a dobanzii de 15% - care in caz de faliment vor fi platite inaintea oricaror alte datorii. Compania lui Buffett mai detine in portofoliu cel putin 85 mld. $ (66 mld. euro) sub forma de actiuni sau titluri de valoare emise de corporatii.
Acordul, ce a fost facut public de Harley-Davidson cu sediul in Milwaukee, este unul dintre cele sase incheiate de Buffett de la inceputul lui 2008. Miliardarul si-a indreptat investitiile catre unul dintre numele consacrate in afaceri in Statele Unite.
Buffett, acum in varsta de 78 de ani, a spus ca prefera sa investeasca in companii ce detin un avantaj competitiv puternic, asa cum este cazul bradurilor de renume. In conditiile in care actuala criza a inasprit puternic conditiile de creditare, Berkshire ramane luminita de la capatul tunelului pentru multi dintre gigantii americani.
Acest statut ii permite companiei sa ceara rate ale dobanzii de peste 10%. In luna aprilie a anului trecut aceasta a oferit 6,5 mld. dolari (5 mld. euro) companiei Mars pentru ca aceasta sa detina resursele financiare necesare achizitionarii producatorului de guma de mestecat Wm. Wringley si alte 8 mld. dolari (6,2 mld. euro) au fost utilizate pentru achizitionarea de actiuni preferentiale in cadrul General Electric si Goldman Sachs.
"Este o mutare clasica pentru Buffett", a spus Justin Fuller, de la Midway Capital Research & Management, care administreaza site-ul Buffettologist.com. "El obtine castiguri atractive de pe urma unei afaceri profitabile, care in acest mediu ar fi intampinat dificultati in a gasi finantare in alta parte. Pentru companii, el este ca o oaza in desert".
"Potrivit informatiilor pe care le detinem, acest acord este primul de aceasta natura intre Berkshire si compania noastra", a declarat Bob Klein, purtatorul de cuvant al Harley.
Actiunile Harley-Davidson au castigat teren la bursa dupa ce a fost facut anuntul, pretul acestora apreciindu-se in cadrul sedintei de tranzactionare de la New York Stock Exchange cu 16%. Aceasta urcare a ajutat la ilustrarea evolutiei pe care fondurile oferite de Berkshire o imprima actiunilor acestor companii. Alte exemple ce pot fi mentionate sunt General Electric si Kraft Foods, ale caror actiuni au avut de castigat ca urmare a sprijinului financiar acordat de Berkshire.
Harley a castigat 1,87 dolari per actiune, atingand un pret de 13,73 dolari (10,71 euro), inregistrand o crestere de 23% in timpul sedintei, cea mai importanta crestere de dupa 1987. Producatorul de motociclete a pierdut aproximativ 2 treimi din valoarea sa de piata in 2008.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO