Business Internaţional

Warren Buffett cumpara producatorul de guma de mestecat Wrigley pentru cei de la Mars

29.04.2008, 19:59 73

Mars, producatorul bomboanelor M&M si al ciocolatei Snickers, este aproape de preluarea companiei Wrigley pentru mai mult de 22 de miliarde de dolari (14 mld. euro). Achizitia ar crea unul dintre cei mai mari producatori de dulciuri si ar putea genera un val de achizitii si fuziuni in industrie, scrie Financial Times.
Tranzactia Mars-Wrigley are insa un finantator faimos in persoana lui Warren Buffett, cel mai bogat om din lume. Berkshire Hathaway, vehiculul de investitii al miliardarului, va finanta compania Mars in vederea preluarii unuia dintre cei mai cunoscuti producatori de guma de mestecat. Buffett nu ar fi la prima investitie in industria alimentara, el detinand Sees Candies si fiind unul dintre cei mai importanti actionari ai Coca-Cola.
Fuziunea ar putea genera un val de preluari: Hershey si Cadbury, doi jucatori importanti in industrie, au purtat negocieri privind o posibila fuziune ani intregi, dar fara o finalizare concreta. Acum cele doua companii ar putea fi presate sa reinceapa negocierile in conditiile in care din fuziunea Mars-Wrigley va rezulta un gigant cu un portofoliu de branduri foarte bogat si cu o retea de distributie mondiala bine pusa la punct. Companiile din industria producatoare de dulciuri din Statele Unite cauta solutii pentru a face fata competitiei tot mai dure si preturilor record ale laptelui si ale zaharului.
"Pentru Mars achizitia ar insemna intrarea intr-un sector foarte competitiv al industriei dulciurilor", este de parere Julian Lakin, analist al Mirabaud Securities din Londra. "Wrigley este unul dintre cei mai importanti jucatori din industria gumei de mestecat, dar Cadbury vine puternic din urma. Cu puterea financiara a Mars si Berkshire in spatele Wrigley, cei de la Cadbury mai mult ca sigur vor avea dureri de cap", a incheiat analistul.
Pretul oferit este mult mai mare fata de valoarea de piata a Wrigley, de 17,3 miliarde de dolari la pretul de inchidere de vineri. Purtatorii de cuvant ai Mars, Wrigley si Berkshire nu au putut fi contactati.
Cel mai cunoscut brand din portofoliul Wrigley este guma de mestecat Orbit, in timp ce Mars detine branduri ca M&M's, Snickers, Skittles si Twix. Mars mai detine de asemenea si brandurile Uncle Ben's si mancarea pentru animale Pedigree si este una dintre ultimele companii private din industria dulciurilor si una dintre cele mai mari firme controlate de o familie din Statele Unite.
Wrigley are o istorie similara, cu toate ca a fost listata in 1923. Vanzarile Wrigley ar putea creste cu 9% anul acesta, cel mai incet ritm din 2000 incoace, conform estimarilor a noua analisti intervievati de Bloomberg. Competitia puternica a bradurilor Trident si Dentyne, detinute de Cadbury, a redus din cota de piata a Wrigley in Statele Unite.
In 2006, producatorul de guma de mestecat l-a numit in pozitia de presedinte si director executiv pe William Perez, fostul CEO al Nike. Perez este prima persoana din afara familiei Wrigley care conduce firma.
Cu toate ca detaliile implicarii Berkshire in tranzactie nu au fost facute publice, vehiculul de investitii al lui Buffett ar urma sa finanteze achizitia si sa devina actionar al grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO