Business Internaţional

Wall Streetul se gandeste deja la cele mai profitabile investitii pentru anul viitor

13.11.2006, 22:55 29

La sfarsitul unui an fiscal colorat de volatilitatea petrolului, campania militara din Irak si alegerile din SUA, investitorii de pe Wall Street analizeaza deja cele mai bune investitii de anul viitor.
Pentru ca se apropie un nou an, analistii pietei globale vor oferi idei despre cum sa-ti investesti banii, asa ca este bine sa fii atent atunci cand Merrill Lynch va trece in revista ideile de investitii despre care crede ca vor fi fundamentul cercetarilor sale din 2007, titreaza MarketWatch.
Cele 10 teme pe care Richard Bernstein, directorul de investitii al Merrill, si colegul sau Kari Pinkernell le-au oferit clientilor in aceasta saptamana, printr-un raport, au un scop comun: gasirea industriilor si companiilor la preturi atractive, care pot sa creasca in ciuda unei viitoare crize economice.
"Desi este greu sa gasesti moduri de crestere care sa nu fi fost deja exploatate, datorita abundentei lichiditatilor si a imprumuturilor, totusi oferim modalitati despre care credem ca-si pot schimba brusc cursul", noteaza raportul.
Strategii de la Merrill prevad o economie anemica, cu impact asupra preturilor energiei electrice si a bunurilor, precum si asupra nivelului cheltuielilor consumatorilor, creand o piata "darwinista", unde "supravietuirea celui mai in forma determina performanta pietei de valori". In acest caz, "cel mai in forma" este reprezentat de marile companii din economiile dezvoltate, puternice din punct de vedere financiar si cunoscute la nivel global.
Principalul obstacol in calea unei cresteri intr-un timp asa de scurt sunt dobanzile, care sunt mai mari decat cele pe termen lung, explica raportul Merrill. Acesasta situatie, cunoscuta ca o curba a productiei inversa, a dus, in mod tipic, la rezultate mai slabe ale profitului companiilor.
"Fiecare curba inversa de productie a fost urmata de regresii ale profitului, dupa 1966 si pana acum", spune raportul.
Intr-o cursa pentru cresterea profitului in anul urmator, strategii de la Merrill sugereaza ca investitorii se gandesc la urmatoarele: tehnologie, media si stocuri; obligatiuni ale companiilor notate cu un triplu A; actiuni non-americane, care platesc dividende; actiuni ale firmelor japoneze.
Strategii recomanda investitorilor sa-si reduca expunerea portofoliilor in urmatoarele domenii: retaileri, cu exceptia celor ce ofera reduceri; actiuni ale firmelor financiare, cu exceptia asigurarilor multiple; actiuni ale firmelor producatoare de bunuri sau de energie electrica.
O analiza a firmelor cu o capitalizare mare este facuta de ceva timp de cativa analisti de pe Wall Street, care au observat ca performantele actiunilor firmelor cu o capitalizare mica sau medie au pus probleme rivalilor mai mari, timp de cativa ani - o perioada neobisnuit de lunga. Actiunile firmelor cu o capitalizare mare au revenit in acest an, reflectand convingerile stategilor de la Merrill ca, intr-o economie slaba, este mai bine sa fii mai mare.
Companii bine clasate din lista de "cumparaturi" ale Merrill includ acum Coca-Cola, PepsiCo, McDonald's, 3M , DuPont, General Mills, Kellogg, Procter & Gamble si Walgreen.
"Companiile mari reusesc sa mentina mai bine o crestere a veniturilor", este de parere Duncan W. Richardson, director al departamentului de investitii financiare al fondului mutual Eaton Vance.
"Am incurajat lumea sa-si mute activele in actiuni din Statele Unite", spune Richardson. "Piata din Statele Unite este valorificata intr-un mod rezonabil. Putem sa privim in urma peste 3-5 ani si sa observam ca cele mai stabile si mai sigure actiuni au fost cele mai ieftine, dar si cele mai performante."
Cautarea unui adapost in pietele dezvoltate urmeaza o logica similara. Pietele noi tind sa fie axate spre export si sa le lipseasca o clasa importanta de consumatori care sa ofere diversificare si protectie impotriva socurilor externe, cum ar fi o cerere mai putin activa din partea marilor consumatori.
Per ansamblu sectorul tehnologic este inca scump, noteaza raportul Merrill, dar unele dintre cele mai mari companii, care ofera tehnologii de o calitate mare, sunt subevaluate. "Este greu sa gasesti o zona, in intreaga piata financiara globala, care sa nu fii fost agreata la fel ca si companiile cu o capitalizare mare, si cu o calitate mare a tehnologiilor", se precizeaza in raport.
Firmele tehnologice despre care Merrill crede ca sunt favorizate sunt Google, Microsoft, Hewle Packard si InterActiveCorp.
Edward Yardeni, director de investitii al Orak Associates, este de alta parere, fiind increzator intr-o crestere economica determinata de cresterea consumului.
Cu ajutorul actiunilor firmelor cu profil tehnologic, Yardeni cauta companiile care vor sa profite din upgradeul sistemelor informatice ale corporatiilor.
Lansarea noului sistem de operare Vista, creat de Microsoft, de anul viitor "ar putea sa ofere un salt frumos companiilor de software, de exemplu", spune el.
"Investitorii interesati in actiunile firmelor producatoare de bunuri de consum din Statele Unite ar trebui sa se axeze asupra industriei media", spune raportul Merrill. "Media a fost una dintre principalele rasturnari de situatie din industrie in 2006", a adaugat el. Analistii bursieri analizeaza in principal News Corp., MnGraw-Hill si Time Warner.
Cererea consumatorilor si a firmelor pentru serviciile de internet si de broadband creste rapid, spune Yardeni, lucru bun pentru companiile de telecomunicatii care dezvolta echipamente de retea si tehnologii, dar si pentru companiile distribuitoare de continut video pe internet.
"Echipamentele de comunicare vor beneficia de pe urma reinvierii veniturilor pe care le prevad in domeniul serviciilor de telecomunicatii", afirma Yardeni.
"Clipurile video distribuite prin internet vor deveni o afacere mare. Vom avea nevoie de o banda mai mare, de mai multe routere, switchuri si semiconductoare, create special pentru aceasta tehnologie".
Recomandarile Merrill pentru axarea spre contractantii si furnizorii militari este rezultatul realitatii geopolitice, pe care analistii nu o prevad sa se schimbe in curand.
"Se poate vorbi de o crestere globala a industriei de armament, deoarece cheltuielile legate de acest sector tind sa creasca, alimentate de tensiunile politice si economice, precum si de amenintarea sporita a terorismului", raporteaza Merrill.
Analistii afirma ca, la nivel global, cheltuielile militare au crescut cu 25% in ultimii 5 ani.
"In timp ce ritmul ar putea sa nu creasca intr-un mod important in urmatorii 10 ani, totul sugereaza faptul ca, in continuare, cheltuielil vor creste". Companiile din lista de investitii a Merrill care ar putea aduce beneficii sunt Boeing si Honeywell International.
Argumentul Merrill pentru obligatiunile companiilor de tipul triplu-A - care recompenseaza cel mai mic risc in cazul imprumuturilor- face parte din procesul de cautarea a unor surse cat mai bune de imprumut.
Dar obligatiunile de tipul triplu-A sunt putine, ceea ce reprezinta un atu in plus.
Doar sase companii non-financiare din Statele Unite au ratingul AAA acordat de Standard & Poor's: General Electrics, Johnson & Johnson, Exxon Mobil, Pfizer, United Parcel Sistem si Automatic Data Processing.
Marilyn Cohen, presedinte al Envision Capital Management Inc., un consilier financiar specializat in obligatiuni cu sediul in Los Angeles, recomanda, de asemenea obligatiunile companiilor clasate ca fiind AA, sau obligatiunile AAA emise de catre agentiile guvernamentale, cum ar fi Freddie Mac si Fannier Mae.
"Ideea este sa incercam sa trecem peste minele de teren", spune Cohen. Companiile puternice, care platesc detinatorii de obligatiuni indiferent de conditiile economice, vor plati probabil si dividendele actionarilor.
Analistii de la Merrill sugereaza largirea orizontului pentru a include si veniturile dividendelor companiilor care nu sunt din Statele Unite.
Cand dolarul american este slab, platile in valuta non-dolar valoreaza mai mult pentru investitorii din SUA.
"Pentru cei din Statele Unite aceasta este o metoda de investire relativ nedescoperita", raporteaza Merrill.
Un fond care urmareste un index al platitorilor de dividende care nu sunt din SUA, este PowerShares International Divider Achievers (PID). Clasa inactiva a consumatorilor din Japonia este inca o oportunitate, noteaza Merrill.
"Oportunitatile sectoarelor consumatorilor din Japonia ar putea sa isi revina", spun ei.
"Actiunile ciclurilor economice timpurii (cele care tind sa mearga bine la inceputul unei regresii economice) pot sa intreaca asteptarile.
Constructia de locuinte, retailul si grupurile similare nu au fost lideri pe piata din Japonia de multi ani. Suntem de parere ca acest lucru se poate schimba", se precizeaza in acelasi raport.
Mark Headley, manager sef al Matthews Japan Fund, spune ca o crestere stabila a locurilor de munca si a salariilor ar putea convinge japonezii care au o mentalitate traditionala de a nu cheltui sa-si deschida portofelele.
"Retailerii care au modele bune si conduc bine afacerea nu au probleme", spune Headley. "Ar trebui sa fie intr-o pozitie buna pentru mult timp de acum incolo."
Aproape o treime din portofoliul Matthew Japan este axat asupra firmelor producatoare de bunuri de consum, incluzand companii imobiliare si producatoare de electronice. Printre cele mai mari pozitii ale fondului: Ryohin Keikaku, ale carui magazine Muji, foarte populare, ofera un design high-end la preturi acceptabile, si Sekisui House, cel mai mare constructor de locuinte din Japonia.
Viziunea optimista a sectorului de consum din Japonia ofera o opinie neplacuta consumatorilor din SUA.
Cum in 2007 se asteapta ca expansiunea economia sa fie mai slaba decat anul acesta, starea de spirit a consumatorilor ar putea fi afectata, iar cererea pentru bunurile de lux sa scada. In aceste conditii, retailerii care ofera reduceri vor inregistra in continuare rezultate foarte bune.
"In timpul recesiunilor anterioare, retailerii care au dus o politica agresiva de discount au obtinut un profit de trei ori mai mare decat cel obtinut de retailerii de lux", noteaza studiul.
In acelasi mod, sectorul financiar este predispus la o criza financiara sau la un eveniment mai mare, spun analistii de la Merrill, datorita unei mari evaluari pe piata.
"Fiecare ciclu din ultimele decenii s-a incheiat cu o criza financiara de orice fel", noteaza raportul.
"Daca istoria este sa se repete, asigurarea de tipul multiline pare sa fie cea mai sigura pentru piata financiara." Actiunile companiilor de asigurari recomandate de catre Merrill sunt cele ale St. Pauls Travelers Companies si ale Aflac.
Probabil cea mai controversata idee din raport este aceea ca o piata de tipul bear (pe care preturile scad) ar putea sa loveasca in actiunile companiilor producatoare de bunuri si de energie electrica.
"Bunurile listate la bursa (printre care si petrolul) par sa fie cotate cu 60% peste valoarea lor normala, determinata de factorii cererii si ofertei", spune Merrill.
"Ar putea sa apara o presiune substantiala asupra preturilor energiei electrice pentru o perioada destul de lunga, in cazul in care cererea continua sa scada."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO