Business Internaţional

Wall Street-ul s-a cutremurat dupa ce marile banci americane au anuntat noi pierderi imense

Wall Street-ul s-a cutremurat dupa ce marile banci americane au anuntat noi pierderi imense
18.01.2009, 17:35 16

Doi dintre gigantii bancari americani au ajuns cu un picior in groapa dupa ce au raportat pierderi semnificative in ultimul trimestru din 2008. Citigroup a anuntat un plan de divizare pe fondul unor pierderi de 8,29 mld. dolari (circa 6,29 mld. euro) in intervalul octombrie-decembrie 2008, iar rivala Bank of America (BoA) a raportat o pierdere de 1,79 mld. dolari (1,35 mld. euro) in aceeasi perioada, scrie presa internationala. Citi a pierdut anul trecut peste 18 mld. dolari. Merrill Lynch, banca achizitionata toamna trecuta de BoA, a suferit pierderi de 15,3 mld. dolari.

Prezentarea rezultatelor financiare aferente trimestrului patru ale Citigroup a fost insotita si de confirmarea zvonurilor privind spargerea gigantului financiar in doua entitati - Citicorp si Citi Holdings. Daca prima entitate se va concentra asupra operatiunilor bancare internationale ale grupului, rolul Citi Holdings va fi acela de a administra operatiunile de brokeraj, de administrare a activelor si divizia de credite de consum.
Decizia oficialilor Citigroup vine pe fondul unei presiuni crescande atat din partea autoritatilor guvernamentale, cat si din cea a investitorilor, care sustin ca modelul "supermarketului financiar" este unul neviabil. Presiunea guvernului american s-a facut resimtita in conditiile in care Citigroup a primit toamna trecuta lichiditati in valoare de 45 mld. dolari din partea statului. In acelasi timp, Citigroup si-a dat acordul pentru desprinderea diviziei de brokeraj Smith Barney, care va deveni parte a unui joint-venture creat impreuna cu Morgan Stanley si in cadrul caruia banca new-yorkeza va detine o participatie de 49%. Prin aceasta miscare Citi spera sa stranga suficient capital pentru a contrabalansa o parte a pierderilor din trimestrul patru.
Deciziile oficialilor bancii par insa sa nu fie suficiente pentru investitori, care au continuat valul de vanzari, actiunile Citigroup prabusindu-se vineri la cel mai scazut nivel din ultimii 16 ani. Dupa ce in prima parte a sedintei de vineri titlurile bancii au urcat cu 17% pe fondul speculatiilor privind reorganizarea companiei, acestea au incheiat ziua in scadere cu 9%.
Pierderile aferente trimestrului patru, care se ridica la 1,72 dolari/actiune, sunt sub nivelul de 9,8 mld. dolari (1,99 dolari/actiune) inregistrat in perioada similara din 2007. Banca a raportat pierderi timp de cinci trimestre consecutiv si a anuntat reducerea valorii contabile a activelor cu inca 7,78 mld. dolari. Veniturile totale inregistrate in perioada octombrie-decembrie 2008 s-au ridicat la 5,6 mld. dolari, cu 13% sub nivelul din 2007.
Singurele operatiuni pentru care oficialii Citi nu isi fac probleme sunt cele de administrare a depozitelor bancare. Analistii considera ca deponentii nu se mai grabesc sa-si retraga economiile din conturile bancii newyorkeze, in conditiile in care acestia se simt protejati de faptul ca statul american detine actiuni preferentiale in valoare de 52 mld. dolari (39,5 mld. euro) in cadrul Citi.
Valoarea totala a depozitelor administrate de Citigroup se ridica la sfarsitul lunii decembrie la 774 mld. euro, nivel similar celui din trimestrul al treilea.
De partea cealalta, dincolo de propriile probleme, Bank of America se confrunta cu o noua provocare - cea a includerii Merill Lynch in propriile operatiuni. Merill a avut o pierdere neta de 15,31 mld. dolari sau 9,62 dolari/ actiune in trimestrul patru, potrivit unui raport al Bank of America. Rezultatele Merill nu au fost insa incluse in cele ale bancii in conditiile in care achizitia firmei de brokeraj a fost incheiata abia pe 1 ianuarie.
Atat Citigroup, cat si Bank of America si-au devansat cu o saptamana datele pentru anuntarea rezultatelor financiare, intr-o incercare de a domoli o parte din nelinistile investitorilor. Rezultatele Bank of America vin in conditiile in care guvernul american si-a dat acordul pentru efectuarea unei noi infuzii de lichiditate, de 20 mld. dolari (15,1 mld. euro) in cadrul bancii.
In ansamblu, Bank of America a inregistrat un profit net de 4,01 mld. dolari in 2008, mult sub cele 14,98 mld. dolari din 2007. In trimestrul patru din 2007, profitul inregistrat de banca s-a ridicat la 268 mil. dolari. Oficialii BofA au declarat ca rezultatele din trimestrul patru reflecta "o adancire a recesiunii economice si o piata financiara cu provocari din ce in ce mai mari". Ambele fenomene s-au intensificat in ultimele trei luni din 2008, au tinut sa precizeze acestia.
Fiind ezitant in ceea ce priveste nationalizarea bancilor aflate in dificultate, guvernul american a adoptat o abordare despre care analistii spun ca nu furnizeaza cea mai buna solutie pentru problemele de pe piata financiara. In loc sa incurajeze reluarea creditarii, actiunile preferentiale achizitionate de stat determina bancile sa pastreze lichiditatile primite mai degraba decat sa se angajeze in acordarea de credite noi.
 
Gigantul Citi s-a rupt in doua
 
  • Citigoup se va diviza in doua entitati - Citicorp si Citi Holdings.
  • Prima entitate se se va concentra asupra operatiunilor bancare internationale ale grupului.
  • Rolul Citi Holdings va fi acela de a administra operatiunile de brokeraj, de administrare a activelor si divizia de credite de consum.
  • Citigroup si-a dat acordul pentru desprinderea diviziei de brokeraj Smith Barney, care va deveni parte a unui joint-venture creat impreuna cu Morgan Stanley.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO