Business Internaţional

Wal-Mart starneste panica printre rivalii din California

21.10.2003, 00:00 12

In luna februarie, Wal-Mart va deschide primul supercentru de magazine in California, de care vor beneficia in primul rand membrii clasei de mijloc. Motivul: preturile Wal-Mart sunt cu 14% mai mici decat cele ale rivalelor sale, conform unui studiu realizat de banca de investitii UBS Warburg.
Totusi, nu toata lumea este incantata de planul pe cinci ani al Wal-Mart de a deschide 40 de supercentre in California, supercentre ce comercializeaza produse generale si de bacanie, cu vanzari estimate a se ridica la 3,2 miliarde de dolari. Cele mai mari trei lanturi de supermarketuri din California, Ralphs, Vons si Albertson, au intrat deja in panica, ca si miile de angajati de supermarketuri ale caror contracte incheiate cu sindicatele ii plaseaza in clasa de mijloc.
Temerile celor trei lanturi de supermarketuri legate de competitia foarte dura venita din partea Wal-Mart, cat si masurile luate de acestea in sensul reducerii costurilor sunt considerate principalele motive ce au declansat greva a 70.000 de angajati ai unui numar de 859 de supermarketuri din California.
Wal-Mart a impins deja cateva lanturi nationale de supermarketuri catre faliment in ultimul deceniu. Angajatii de supermarketuri organizati in sindicate cred ca in urma invaziei Wal-Mart salariile si beneficiile de care se bucura vor scadea foarte mult, ceea ce va duce la eliminarea lor din clasa de mijloc. In prezent, nivelul salariilor si beneficiilor acestora este cu peste 50% mai ridicat decat in cazul angajatilor Wal-Mart.
In incercarea de a face fata competitiei venite din partea Wal-Mart, Albertsons, Vons (detinut de Safeway) si Ralphs (detinut de Kroger) au cerut inghetarea pe doi ani a salariilor actualilor lor angajati, un nivel mai scazut de salarizare a noilor angajati, cat si contributii mai mari din partea angajatilor la fondul de sanatate. In prezent, angajatii acestor lanturi nu platesc prime pentru asiguarile de sanatate, in timp ce angajatii Wal-Mart sunt adesea nevoiti sa plateasca prime de 200 de dolari pe luna.
Puterea Wal-Mart nu poate fi subestimata. Compania are 1,4 milioane de angajati, inregistrand venituri de 245 miliarde de dolari anul trecut. In fiecare saptamana, 138 milioane de clienti viziteaza cele 4.750 de magazine Wal-Mart. Cele 1.397 de supercentre ale Wal-Mart realizeaza 19% din vanzarile de produse de bacanie inregistrate la nivel national.
Printre factorii ce determina capacitatea Wal-Mart de a promova preturi mici sunt presiunile exercitate asupra furnizorilor, volumul mare de importuri si salariile mici oferite propriilor angajati.
Un purtator de cuvant al United Food and Commercial Workers sustine faptul ca supermarketurile isi exagereaza temerile legate de Wal-Mart pentru a reduce beneficiile propriilor salariati, insa analistii de pe Wall Street spun ca amenintarea Wal-Mart este una reala.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO