Business Internaţional

VTB doreste sa se extinda si in afara Rusiei

12.02.2007, 15:57 13

Prima banca din Rusia care se va lista pe bursa in luna mai, la Londra si la Moscova, vrea sa-si extinda activitatile de banca de investitii si sa se dezvolte pe plan international.
Banca si-a restructurat managementul in Franta, scrie Les Echos. VTB este banca rusa despre care s-a vorbit cel mai mult in Europa Occidentala anul trecut.
Vnestorgbank (VTB), a doua banca publica din Rusia dupa Sberbank, intrata cu mare tam-tam in cadrul actionarilor EADS vara trecuta, vrea sa intre in relatie cu investitorii. Viitoarea sa listare pe bursa la Londra si Moscova in luna mai ii va permite sa stranga cele cateva miliarde de dolari de care are nevoie pentru a se dezvolta. In acest scop, banca si-a reunit marcile in urma cu cateva luni sub sigla "VTB".
Creata in 1990, VTB avea drept misiune sa asigure o baza financiara intreprinderilor ruse dupa colapsul URSS si sa contribuie la dezvoltarea comertului exterior.
De atunci, banca a dezvoltat servicii bancare tot mai complexe si se mandreste cu faptul ca a fost una dintre putinele banci ruse care au continuat sa opereze in timpul crizei financiare de la sfarsitul anilor '90.
Cu un profit net de 816 milioane de dolari pe primele noua luni ale anului trecut si cu venituri de aproape
3 miliarde de dolari, VTB a transformat dezvoltarea sa in Rusia, dar si pe plan international, in special in spatiul european, intr-o directie strategica.
In prezent, banca rusa se afla in discutii cu doua dintre cele mai importante banci de investitii din Rusia: Renaissance Capital si Troika Dialog, evaluate la 4 si respectiv 3 miliarde de dolari, conform Wall Street Journal.
La nivel international, banca vizeaza mai intai fostele republici sovietice, dintre care Ucraina, singura tara unde intentioneaza sa-si dezvolte operatiunile de retail, si Kazahstanul.
In Europa, VTB si-a reunit recent activitatile in cadrul unui singur holding denumit VTB Europe, cu scopul clarificarii pozitiei si identitatii sale.
In Franta, fosta BCEN-Eurobank a fost redenumita VTB France. Lyubov Mokhnacheva, care a lucrat in cadrul BNP Paris la Moscova, a preluat pozitia de presedinte al acestei banci la mijlocul lunii ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO