Business Internaţional

Vremuri grele si pentru vanzarile de actiuni

09.01.2003, 00:00 10

Ofertele publice de vanzare (IPO) nu vor demara in forta in Europa pana cel mai devreme in al doilea trimestru al anului, spun analistii diviziei de piete de capital de la firma de consultanta financiara PricewaterhouseCoopers. Ultimul raport semestrial al acestei divizii, IPO Watch Europe, evidentiaza scaderea continua a activitatii de listare a companiilor europene.
Anul trecut a fost unul dintre cei mai inactivi, din punctul de vedere al numarului de oferte publice initiale de vanzare lansate, in scadere cu 45% fata de 2001. In octombrie-decembrie au fost lansate 37 IPO, fata de 58, in aceeasi perioada a anului trecut.
Valoarea totala a ofertelor publice initiate in al patrulea trimestru din 2002 a fost de 1,1 miliarde euro, fata de cele 8,9 miliarde euro cumulate in aceeasi perioada din 2001. Majoritatea acestor capitaluri apartin celor mai mari trei oferte lansate in Europa, de Banesto, care a atras 582 milioane euro in Spania, Beazley Group, care si-a marit la Londra baza de capital cu 234 milioane euro, si de compania italiana Fiera Milano SpA, care a obtinut fonduri de 98 milioane euro.
"In mod normal ne asteptam ca ultimul trimestru sa fie o perioada activa pentru emisiuni", spune Tom Troubridge, seful de la PricewaterhouseCoopers London Capital Group.
Tendinta care s-a observat pe principalele piete bursiere europene este cea de scadere a volulmului de listari, cu un pret de oferta mediu mai mic, releva studiul IPO Watch Europe. Dintre ofertele publice initiale ale ultimului trimestru din 2002, 43% au fost listate la bursa londoneza si atat volumul, cat si valoarea acestora au reflectat declinul pietei europene. Numarul listarilor la Londra a scazut la 16 in ultimele luni din 2002, fata de 34, cu un an in urma, iar valoarea totala a ofertelor a fost de aproape jumatate din nivelul inregistrat anul trecut, adica de 323 milioane euro, fata de 627 milioane euro, in 2001. Piata Alternative Investment Market a contribuit cu 14 din cele 16 IPO inregistrate in ultimul trimestru din 2002 la Londra.
Euronext a avut doar sase oferte publice initiale in aceeasi perioada, fata de 10, in aceeasi perioada din 2001, cu o valoare totala de 3,7 miliarde euro, in scadere brusca de la 7 miliarde.
In Statele Unite, 2002 a fost unul dintre cei mai nefasti ani pentru piata IPO-urilor, din istoria recenta. Anul trecut numarul ofertelor publice initiale a atins minimul ultimelor doua decenii de numai 83 de emisiuni, iar capitalul mobilizat a fost de doar 22,6 miliarde dolari (21,5 miliarde euro), cel mai mic nivel din anii 1990 incoace.
Piata americana a fost una in care s-au aplicat legile supravietuirii in jungla, una dintre caracteristici fiind aceea ca "numai companiile puternice, de o inalta calitate, s-au aventurat pe piata IPO-urilor, deoarece jucatorii de mici dimensiuni nu aveau capacitatea necesara de a finaliza o oferta publica de vanzare", explica Jay Chandler, managing director in cadrul diviziei de piete de capital de la Merrill Lynch.
Lipsa de predictibilitate a pietelor bursiere a accelerat viteza de executie a acestor oferte, in special in etapa de marketing, iar scepticismul investitorilor s-a reflectat in inasprirea termenilor negociati cu bancile, pentru lansarea emisiunilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO