Business Internaţional

Vremuri grele pentru institutiile financiare

12.11.2002, 00:00 13

Credit Suisse Group, a doua mare banca elvetiana, ar putea raporta o pierdere pe trimestrul trei de pana la 1,4 miliarde de dolari, iar Allianz AG, cea mai mare companie europeana de asigurari, va inregistra probabil o pierdere de peste 1 miliard de dolari.
Bancile si companiile de asigurari din Europa au fost afectate de faptul ca piata se afla in scadere de 2 ani si jumatate, ceea ce a generat pierderi legate de imprumuturile acordate, scaderi semnificative ale valorii investitiilor si scaderea numarului de tranzactii legate de investitiile bancare. In aceasta saptamana, sase din cele mai mari institutii financiare din regiune urmeaza sa-si anunte rezultatele.
"Este o situatie foarte dificila," a declarat Andrea Willams, care lucreaza in cadrul departamentului de administrare a unor active in valoare de 2,4 miliarde de dolari al Royal London Asset Management si care detine actiuni Credit Suisse.
UBS AG, cea mai mare banca a Elvetiei, ar putea reprezenta o exceptie. Analistii se asteapta ca aceasta institutie, cu sediul la Zurich, sa raporteze o scadere a castigurilor pe trimestrul trei de 7% pana la 842 milioane de franci elvetieni (584 milioane de dolari). UBS si-a limitat pierderile concentrandu-se asupra operatiunilor bancare cu clientii pe piata locala si asupra administrarii fondurilor clientilor bogati.
"UBS reuseste sa faca fata foarte bine actualelor conditii de pe piata, spre deosebire de Credit Suisse Group", a comentat analistul Peter Thorne din cadrul Pictet & Cie, al carui rating pentru UBS este "neutru". "Singurul domeniu in care UBS se confrunta cu probleme este cel al operatiunilor cu actiuni private".
Pierderea bruta inregistrata de UBS Capital a crescut probabil pe trimestrul trei pana la 437 milioane de franci de la 114 milioane de franci cu un an in urma, conform analistilor. Divizia a inregistrat o pierdere de 1,03 miliarde de franci in 2001.
Credit Suisse si-a anuntat investitorii, luna trecuta, ca a inregistrat pierderi pe trimestrul trei ca urmare a transferului a 1,3 miliarde de dolari catre divizia sa de asigurari Winterthur, pe fondul unei scaderi a veniturilor si a unor costuri nespecificate in cadrul diviziei sale de valori mobiliare Credit Suisse First Boston.
"Pierderea s-ar putea ridica la 2 miliarde de franci," a declarat Derek Chambers, analist in cadrul HSBC Securities din Londra.
Divizia Dresdner Bank AG a Allianz inregistreaza pierderi de asemenea. In acelasi timp, Moody's Investors Service a scazut ratingul de credit al diviziei sale de asigurari.
Commerzbank AG, a patra mare banca a Germaniei, ar putea raporta o pierdere de 193 milioane de euro pe trimestrul trei, conform estimarilor analistilor. Compania, asemenea companiilor sale rivale de pe piata locala Deutsche Bank Ag si HVB Group, este afectata de nerambursarile de credite de pe piata germana, unde companiile intra in faliment cu o rata de 110 pe zi in acest an.
Commerzbank intentioneaza sa reduca numarul locurilor de munca cu 2.000 anul acesta in incercarea de a reduce costurile cu peste 500 milioane de euro anul viitor.
Societe Generale nu a mai inregistrat practic nici un profit pe trimestrul trei, cea de-a treia mare banca franceza fiind nevoita sa rezerve bani pentru a acoperi pierderile legate de investitii.  Veniturile bancii pe trimestrul trei se ridica la 16 milioane de euro, in scadere de la 394 milioane de euro obtinuti in perioada similara a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO