Business Internaţional

Vremuri grele pentru fuziuni si achizitii in toata lumea

10.07.2001, 00:00 24


Prima jumatate a acestui an s-a incheiat, iar rezultatele fuziunilor si achizitiilor arata inca odata, daca mai era cazul, ca Wall Street-ul este in declin, iar cele mai importante banci de investitii, au suferit importante diminuari ale veniturilor.

In prima jumatate a anului, volumul acestor tranzactii in intreaga lume a inregistrat o scadere cu 53%, iar cele aproape 15.000 de deal-uri anuntate au fost evaluate la 906,1 miliarde de dolari, cel mai redus nivel din 1997 incoace.

Anul trecut a fost un an exceptional pentru bancile de investitii, care au intermediat 20.000 de tranzactii, a caror valoare a fost foarte aproape de pragul de 2.000 de miliarde de dolari, relateaza CNN.

Nici in Statele Unite, poate cea mai importanta piata a acestei industrii, lucrurile nu au stat altfel. Valoarea fuziunilor si achizitiilor in care au fost implicate firme americane in primele sase luni ale anului a atins doar 380 miliarde dolari, cu 57% mai putin decat cele 886 miliarde dolari, consemnate in aceeasi perioada a anului precedent, potrivit date lor furnizate de Thomson Financial Securities Data.

Incetinirea ritmului de crestere economica, combinata cu prabusirea preturilor actiunilor a determinat majoritatea potentialilor cumparatori sa astepte stoparea declinului pietelor financiare, este de parere Richard Peterson, analist la Thomson Financial.

Pe de alta parte, multi vanzatori, aflati inca sub impresia preturilor de anul trecut, nu sunt de acord sa incaseze un pret mai mic decat ar fi primit in urma cu un an, a declarat Diana Yates, analist la AG Edwards & Sons Inc.

"Este adevarat ca vremurile bune ale fuziunilor si achizitiilor au cam trecut, dar ceea ce trage in jos aceasta industrie sunt preturile scazute de pe piata", a adaugat Yates.

Cu toate acestea, bancile de investitii de pe Wall Street nu trebuie compatimite. Goldman Sachs s-a distantat in acest semestru de principalii sai competitori, dupa ce anul trecut se clasa pe a doua pozitie in topul intermediarilor de fuziuni si achizitii.

Goldman Sachs a fost numit consultant in 166 de tranzactii din intreaga lume, in valoare totala de peste 250 miliarde de dolari.

Pe locul doi a urcat Merrill Lynch (aflat pe locul patru la jumatatea anului trecut), care a intermediat 119 de afaceri, evaluate la 200 de miliarde de dolari.

Castigatorul de anul trecut, Morgan Stanley, a cazut pe a treia pozitie, fiind implicata in 135 de tranzactii, estimate la 198 miliarde dolari.

Desi joaca inca un rol important pe piata financiara mondiala, bancile de investitii au avut de suferit de pe urma acestei scaderi drastice a numarului de tranzactii intermediate.

Toate aceste firme au anuntat importante diminuari ale veniturilor din comisioane, in conditiile in care achizitiile si fuziunile nu au mai fost motorul creserii profiturilor, ca anul trecut.

Prima pagina a tranzactiilor au tinut-o in acest an companiile din industria financiara, in special firmele de asigurari. Cea mai valoroasa achizitie a fost preluarea American General de catre AIG, liderul mondial al asiguratorilor.

Nici Europa nu s-a lasat mai prejos, cea mai mare firma de asigurari din Germania, Allianz, unindu-si destinele cu Dresdner Bank, a patra banca germana. Analistii afirma ca si in viitorul apropiat, capul de afis va fi tot consolidarea serviciilor financiare.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO