Business Internaţional

Vremuri grele pentru economia mondiala

26.01.2005, 00:00 14



Cetatenii multor tari sunt pesimisti in legatura cu evolutia economiei mondiale, se arata intr-un sondaj realizat recent. De asemenea, cei mai multi respondenti considera ca economia tarii lor se inrautateste, informeaza BBC.



Aproape 23.000 de oameni din 22 de tari au fost intervievati in acest sondaj, care a fost realizat, in mare parte, inainte de dezastrul din Asia. Majoritatea cetatenilor din 13 tari sunt de parere ca economia mondiala este in scadere. In procente, 44% dintre cei care au raspuns la chestionar vad o inrautatire a economiei mondiale, fata de 34% care cred ca economia lumii este in crestere.



De asemenea, 48% dintre participantii la sondaj sunt pesimisti in legatura cu economiile nationale ale tarilor lor, in timp ce 41% considera ca economia tarii lor merge in directia buna. Cu toate acestea, aproape jumatate din populatie prevede o imbunatatire a situatiei economice a familiei.



Sondajul a fost realizat de catre firma internationala GlobeScan, in colaborare cu Universitatea din Maryland.



"Dupa perioada grea prin care a trecut economia mondiala in urma cu cativa ani, oamenii nu percep inca dezvoltarea economica, desi personal simt efectele acestei cresteri", a declarat Steven Kull, de la Universitatea din Maryland. Acest lucru se datoreaza si perceptiei ca razboaiele, terorismul si divizarea religioasa si politica sunt conditii nefavorabile pentru dezvoltare, desi efectul acestor factori nu se reflecta inca in performantele economiei mondiale.



Sud coreenii sunt cei mai pesimisti, urmati de catre italieni si mexicani. Pe de alta parte, cei mai optimisti sunt cetatenii din China si India, tari ale caror economii au inregistrat o crestere puternica in ultimii ani.





Chinezii, singurii optimisti de pe lista



Economia Chinei a crescut cu 9,5 procente in 2004, mai repede decat prevedeau analistii si depasind cu mult cresterea de 9,1% din 2003. Aceste rezultate ar putea determina impunerea unor restrictii mai mari pentru investitii si credite, in incercarea Beijingului de a incetini evolutia.



China a inghitit materii prime si energie pentru a-si alimenta expansiunea, care, in caz de suprasolicitare, ar putea afecta intreaga economie mondiala. Oficialii chinezi au anuntat insa o incetinire a cresterii industriale, sectorul servicilor fiind responsabil pentru aceasta crestere accelerata. Productia industriala, care este tinta principala a restrictiilor impuse de guvern pentru credite si investitii, s-a majorat anul trecut cu 11,5%, fata de o crestere de 17% in 2003.



Totusi, preturile de consum au crescut in 2004 cu 2,4% si exista ingrijorarea ca o crestere cu 7,1% a preturilor la producatori ar putea alimenta inflatia. Investitiile imobiliare s-au majorat cu 21,3% in 2004, cea mai mare crestere inregistrandu-se in primul trimestu (43%). Rezultatul ar putea fi o rata a dobanzii mai ridicata. China a crescut rata dobanzii cu 0,27 de procente in luna octombrie, prima majorare din ultimii noua ani.



In ciuda aparentei echilibrari a economiei chineze, perspectivele de crestere raman puternice. "Nu exista semne care sa anunte o incetinire in 2005", a declarat Tim Congdon, economist la ING Barings. Economia Chinei este propulsata atat de cererea interna, cat si de exporturile in crestere. Cifrele arata o crestere cu 35% a exporturilor in 2004, ceea ce reprezinta un record in ultimii sase ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO