Business Internaţional

Vremuri grele pentru angajatii marilor banci de investitii. Care mai raman

29.10.2002, 00:00 13

Bancile de investitii isi vor reduce personalul cu pana la 15-20% pana la finele anului curent si vor reduce bonusurile pentru angajati cu 50% sau chiar definitiv din cauza scaderii veniturilor din fuziuni si achizitii si de pe pietele de capital, arata un studiu realizat de firma de consultanta Freeman & Co.
Salomon Smith Barney, divizia de investitii a gigantului Citigroup,  se pare ca va da afara peste 1.000 de angajati. JP Morgan Chase a anuntat ca va renunta la inca 2.000 de angajati din activitatea de investitii, iar Goldman Sachs, care pana acum a pus mare accent pe cultura parteneriatului, va reduce personalul cu cel putin 100 de angajati, cei mai multi din activitatile de fuziuni si achizitii si de piete de actiuni.
Freeman & Co, firma de consultanta care a realizat cercetarea, a specificat ca noile disponibilizari vor avea loc mai ales in acele divizii care pana acum au ramas relativ intacte, cum ar fi departamentele de finante corporative si de actiuni institutionale.
Biroul american pentru forta de munca estimeaza ca din mai 2001, cand angajarile in acest swector au atins un maxim, firmele de brokeraj de pe Wall Street au renuntat la 61.000 de angajati, adica 8% din total.
Marile banci de investitii de pe Wall Street, cum ar fi Goldman Sachs, Morgan Stanley si altele, planuiesc o reducere cu 50% a bonusurilor pentru anul curent si eliminarea lor definitiva pentru o mare parte dintre angajati. Managerii de varf din aceste insitutii ar putea primi bonusuri intre 250.000 si 350.000 de dolari pe an, comparativ cu cele din 2000 care erau intre 1,5 si 1,75 de milioane de dolari pe an.
"Anul acesta oamenii vor spune 'mai bine nu primesc bonusuri dar imi pastrez locul de munca' pentru ca nu au unde sa se angajeze in alta parte", a afirmat Andrew Lowenthal, presedintele firmei de recrutare Egon Zender International.
Fuziunile la nivel global au scazut cu aproximativ o treime in primele zece luni ale anului curent, iar vanzarile de actiuni au scazut cu 10%. Astfel, veniturile firmelor de brokeraj s-au redus semnificativ, ceea ce le determina sa ia masuri de reducere a costurilor care presupun reduceri de personal dar si de salarizare. In departamentul de fuziuni si achizitii al bancilor de investitii, bonusurile au atins in prezent cel mai redus nivel din 1995.
Goldman Sachs, care este prima companie in domeniu consultantei in fuziuni si achizitii, a avut in gestiune anul acesta 153 de tranzactii in valoare de 200 de miliarde de dolari, comparativ cu perioada similara a anului 2000 cand au avut in portofoliu peste 300 de tranzactii in valoare totala de 760 miliarde de dolari.
Indicele Bloomberg pentru bancile de investitii de pe Wall Street a scazut de la inceputul anului cu 22% ca urmare a declinului veniturilor si profiturilor acestor companii.
Declinul salariilor bancherilor are un efect negativ si asupra altor sectoare cum ar fi piata imobiliara. Vanzarile de apartamente din New York au scazut cu 18% in al treilea trimestru al anului din cauza restrangerii cererii din partea directorilor executivi ai companiilor de pe Wall Street, potrivit companiei Miller Samuel Inc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO