Business Internaţional

Vor salva milioane de vieţi: Cercetătorii de la Oxford au creat un instrument datorită căruia atacul de cord s-ar putea transforma într-o amintire

Vor salva milioane de vieţi: Cercetătorii de la Oxford...

Autor: Iulian Tenchiu

29.09.2019, 10:41 268

Cercetătorii din cadrul Universităţii Oxford au dezvoltat o tehnologie bazată pe inteligenţă artificială, care ar putea identifica în timp util care sunt persoanele care riscă să se transforme în victimele unui atac de cord, scrie CNBC.

Tehnologia experţilor de la Oxford  este capabilă să creeze o amprentă pe baza căreia se pot identifica principalele semne ale unui infarct, aşa cum este inflamaţia, modificările suferite de vasele de sânge sau cicatrizarea. Aceste semne timpurii sunt identificate pe baza unei amprente  speciale pe care această tehnologie o poate capta.

„Profitând de posibilităţile pe care le oferă inteligenţa artificială am dezvoltat o amprentă prin intermediul căreia putem identifica principalele simptome care afectează arterele oamenilor” a declarat Charalambos Antoniades, profesor de Medicină Cardiovasculară în cadrul Universităţii din Oxford.

Reprezentanţii Universităţii de la Oxford atrag atenţia asupra unui modului în care sunt trataţi cei care ajung la spital şi acuză dureri toracice. Aceşti pacienţi sunt supuşi la o angiogramă, adică la o scanare a arterelor coronare, aceasta fiind printre primele proceduri efectuate în cazul unei astfel de urgenţe. Cu toate acestea, experţii Oxford avertizează că  în cazul în care se descoperă că viaţa pacienţilor nu este pusă în pericol aceştia sunt trimişi acasă, dar nu sunt feriţi de un atac de cord pe viitor.

„Doar pentru că cineva scanează artera coronariană, iar aceasta nu prezintă semne de îngustare, asta nu înseamnă că pacientul este ferit 100% de un atac de cord” a mai declarat Charalambos Antoniades.

Potrivit datelor expuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, atacul de cord este principala cauză de deces în cazul bolilor cardiovasculare. Se estimează că în 2016 aproape 18 milioane de oameni au murit din cauza afecţiunilor cardiovasculare. Atacurile de cord şi accidentul vascular cerebral au reprezentat 85% din cauzele care au stat la baza numărului acestor decese, mai scrie CNBC.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO