Business Internaţional

Volatilitea pietelor de capital cere schimbarea regulilor

13.07.2000, 00:00 9



Competitia crescanda intre bursele de valori traditionale si cele electronice, pe fundalul unei frenezii a fuziunilor, a determinat lansarea propunerii, din partea Frantei si a Comisiei Europene, de creare a unui grup de personalitati care sa reevalueze regulile si sa supravegheze bursele de valori europene. Aceasta initiativa va fi inaintata, la inceputul saptamanii viitoare, ministrilor de finante ai tarilor membre in Uniunea Europeana (UE).

"Noi si Comisia Europeana consideram ca va fi benefica infiintarea unui grup de experti care sa reflecteze la o mai buna armonizare a reglementarilor burselor europene", a declarat ministrul francez de finante, Laurent Fabius, cu ocazia reuniunii comitetului pentru probleme monetare al Parlamentului European.

Cu ocazia unui discurs tinut mai tarziu in Paris, Fabius a mai spus ca, la nivel european, au fost resimtite foarte puternic socurile de pe pietele financiare, care pot fi destabilizatoare in grad inalt, si prin urmare, regulile jocurilor bursiere trebuie "sa se armonizeze".

Franta a anuntat ca intentioneaza sa se foloseasca de faptul ca, din 1 iulie se va afla la presedintia UE, pentru a examina aceasta propunere, in conditiile in care bursele de valori din Paris, Bruxelles si Amsterdam au anuntat, la inceputul acestui an, ca urmeaza sa fuzioneze, dand nastere bursei europene denumita Euronext. Fuziunea va fi finalizata pana in luna octombrie si va fi operationala incepand din 2001.

Bursele de valori din Londra si Frankfurt au anuntat de asemenea, ca se afla intr-un stadiu avansat al negocierilor pentru o posibila fuziune.

Cele mai multe tari din UE isi reglementeaza pietele de capital la nivel sectorial. Recent, Marea Britanie a infiintat o noua institutie de reglementare pentru intregul sector financiar - masura adoptata apoi si de Luxemburg.

"Una din responsabilitatile acestui grup va fi evaluarea capacitatii mecanismelor de reglementare a pietelor de capital de a face fata schimbarilor profunde ce se anunta in acest domeniu, cum ar fi integrarea burselor de valori si a sistemelor de tranzactionare bursiera", a declarat un membru al Comisiei Europene.

O sursa din interiorul Comisiei a afirmat ca grupul va fi condus de fostul presedinte al Institutului Monetar European (IME), Alexandre Lamfalussy, care, anterior pozitiei sale in cadrul IME, a condus si Banca Reglemetelor Internationale.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO