Business Internaţional

Vodafone isi face ordine in bilant si taie din previziunile de crestere

28.02.2006, 20:04 39

Compania britanica Vodafone a anuntat o rectificare in minus a previziunilor de crestere a grupului si o diminuare de aproximativ 49 de miliarde de dolari a valorii activelor detinute in afara Marii Britanii.

Cel mai mare grup de telefonie mobila din lume dupa marimea veniturilor a anuntat o diminuare cu 28 de miliarde de lire (49 de miliarde de dolari) a valorii activelor detinute in strainatate (companiile), informeaza Bloomberg. Aceasta este doar o operatiune contabila.

Cele mai importante revizuiri, in valoare de 23 de miliarde de lire sterline (40,2 mld. dolari), vor viza unitatile din Germania, Italia si probabil Japonia. Cu toate acestea compania a declarat ca veniturile companiei vor creste anul viitor cu aproximativ 5 - 6,5 procente.

Aceasta rectificare a previziunilor se datoreaza in special achizitiei grupului german Mannesmann, ce a avut loc in anul 2000, o perioada in care "preturile actiunilor companiilor din domeniul telecomunicatiilor erau mult mai mari decat in prezent".

"Diminuarea previziunilor este dramatica si dureroasa", este de parere Philippe Kiewiet de Jonge, managerul unui fond de aproximativ 480 de milioane de dolari care include si actiuni Vodafone. Aceasta revizuire nu este o surpriza si se poate traduce prin faptul ca grupul Vodafone recunoaste ca "in trecut a achizitionat la suprapret bunurile pe care le detine".

Directorul executiv Arun Sarin se confrunta cu o incetinire a ritmului de crestere a companiei pe care predecesorul acestuia, Sir Cristopher Gent a creat-o prin achizitii in valoare de 300 de miliarde de dolari (252 mld. euro) in numai sase ani. Tot Vodafone a stabilit in 2000 recordul de cea mai mare achizitie la nivel european, cumparand pentru 186 de miliarde de dolari (156 mld. euro) Mannesmann.

O decizie importanta luata de Sarin de la preluarea postului de CEO a fost extinderea pe pietele in plina crestere din Asia, Africa si Europa de Est.

Ca urmare a anuntului de revizuire a previziunilor actiunile Vodafone au scazut cu 6,4 procente pana la 109,5 penny, cel mai scazut pret din ultimii trei ani. Actiunile principalului competitor al Vodafone, grupul german Deutsche Telekom, au scazut ieri cu 1,9 procente, atingand pretul de 13,14 euro.

Arun Sarin a declarat ca incetinirea ritmului de crestere a companiei este cauzata in special de "inasprirea mediului concurential, de schimbarea reglementarilor in domeniu si de presiunile datorate scaderii preturilor". In anul fiscal 2005 profiturile companiei au crescut cu 9%, in timp ce in 2004 cresterea a fost de 11 procente. Directorul executiv al companiei a mai adaugat ca se bucura de suportul consiliului de administratie si ca la ultima intalnire a conducerii Vodafone nu s-a luat in considerare renuntarea la actiunile detinute la operatorul american Verizon. "Este usor sa privesti inapoi si sa afirmi ca au facut greseli, dar era o concurenta foarte intensa si trebuia facute multe achizitii", este de parere Gary Dugan, director de investitii al Barclays Investment.

Compania a mai declarat ca anul viitor, excluzand Japonia, profiturile inainte de scaderea taxelor, a amortizarilor si a deprecierilor se vor diminua cu aproximativ un punct procentual datorita scaderii preturilor pe piata de profil si majorarii cheltuielilor facute pentru pastrarea clientilor. "Pentru Vodafone va fi greu de acum incolo sa mai faca achizitii spectaculoase", a afirmat Dugan.

Grupul Vodafone a preluat anul trecut controlul operatorului de telefonie mobila din Romania Connex de la firma canadiana Telesystem International Wireless.

Connex Vodafone isi va schimba numele in "Vodafone" in cursul acestui an, in conformitate cu strategia grupului britanic la nivel mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO