Business Internaţional

Visul polonez pentru o uniune europeană a energiei: cărbune şi solidaritate

Sursa foto: AFP

Sursa foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

01.04.2014, 00:05 592
Polonia, un stat a cărui industrie este dependentă de cărbune, a propus crearea unei uniuni europene a energiei bazate pe „solidaritate“, diversificarea surselor de aprovizionare şi mai ales pe cărbune, care trebuie „reabilitat“ ca sursă de energie. Toate aceste eforturi ar trebui făcute pentru a reduce dependenţa Europei de combustibilul cumpărat din Rusia. În Polonia, 86% din energie este produsă prin arderea cărbunelui, un combustibil ieftin, dar poluant.

Ideea acestui model de uniune a fost lansată de premierul polonez Donald Tusk, care vrea să facă din Polonia un exemplu de aplicare a acestei strategii. Proiectul său include utilizarea tehnologiei moderne pentru înlăturarea emisiilor nocive rezultate din arderea cărbunelui, exploatarea resurselor de gaze de şist, bogate în Polonia, şi importul de gaze naturale lichefiate, cu Statele Unite un potenţial furnizor, scrie thenews.pl.

„Polonia ar putea fi un exemplu de cum ar trebui să arate uniunea europeană a energiei pe care o pro­punem“, a spus Tusk în timpul unei vizite la o facilitate sub­terană de stocare a gazelor naturale, o investiţie esen­ţială pentru anihilarea „şantajului“ Rusiei.

Supra­faţa depozitului va fi mărită anul acesta cu 100 de milioane de metri pătraţi, iar o parte din costuri va fi acoperită de UE. „Mulţumită investiţiilor precum aceasta Polonia va fi greu de şantajat cu ameninţarea opririi furnizării de gaze naturale“, a explicat Tusk.

Cu o zi înaintea vizitei premierul a declarat că UE ar trebui să formeze o uniune a energiei în condiţiile în care criza ruso-ucraineană a demonstrat că „Europa trebuie să demonstreze solidaritate când vine vorba de energie“.

Premierul a sugerat că UE ar trebui să furnizeze până la 75% din fondurile necesare construirii unei reţele eficiente de transport al ga­zelor naturale sub umbrela solidarităţii eu­ropene. Infrastruc­tura ar urma să cu­prindă conducte şi in­terco­nectarea statelor membre ale UE. Extinderea depozitului subteran de gaze vizitat de Tusk va costa aproape 20 mld. euro, iar UE va acoperi jumătate din costuri.  

Frontul unic

Unul din pilonii planului polonez al uniunii energiei este achiziţionarea în comun de către statele comunitare de gaze naturale de la furnizori străini. Ideea unei astfel de uniuni este susţinută de preşedintele Consiliului European Herman van Rompuy. Comisia Europeană ar putea veni până în iunie cu propuneri despre cum ar putea funcţiona uniunea energiei. „Am muncit la un număr de idei care ar putea transforma UE într-un fel de «cumpărător de energie», statut datorită căruia statele care furnizează energie Europei nu vor putea împinge condiţii grele în contractele de livrare, aşa cum au făcut până în prezent. Cheia este să construim unitate între state la nivel european“, a explicat Tusk.

 

Pot fi înlocuite gazele ruseşti?

UE ar putea înlocui într-un an toate gazele naturale pe care le cumpără de la Rusia, este concluzia unui institut de cercetare din Bruxelles, Breugel. „Va fi o provocare considerabilă, dar nu imposibilă“, se arată în analiza Breugel. Analiza propune majorarea achiziţiilor de gaze din Africa de Nord şi Norvegia, importuri mai mari de gaze lichefiate şi orientarea consumului de energie dinspre gaze spre alte tipuri de combustibil.

Polonia este depen­dentă de cărbune ca sursă de energie, iar în prezent derulează unul dintre cele mai ambiţioase programe de dezvoltare a industriei gazelor de şist. De ase­menea, anul acesta Polonia va inaugura un terminal de gaze naturale lichefiate.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.04.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO