Business Internaţional

Virgin Atlantic reactioneaza la majorarea pretului carburantilor

20.05.2004, 00:00 15

Compania aeriana britanica Virgin Atlantic a anuntat ca va introduce o taxa suplimentara de 2,50 lire sterline (5 lire sterline in cazul biletelor dus-intors) in cadrul tuturor biletelor pe care le vinde in Marea Britanie ca reactie la cresterea preturilor la petrol, relateaza Financial Times.
Aceasta decizie a fost luata in urma unor masuri similare adoptate de British Airways saptamana trecuta. British Airways a devenit astfel prima companie aeriana europeana ce a impus o taxa suplimentara asupra biletelor vandute pasagerilor.
BA a stabilit aceasta taxa la 2,50 lire sterline pe loc in cazul biletelor vandute in interiorul Marii Britanii, si la 4 dolari in cazul tuturor pietelor din afara Marii Britanii.
Un numar din ce in ce mai mare de companii aeriene din intreaga lume recurg la masuri similare, pentru a transfera o parte din cresterea costurilor asupra clientilor. Printre companiile ce au luat astfel de masuri se numara si Qantas si Virgin Blue din Australia, Air France, KLM, SN Brussels Airlines si SAS Scandinavian Airlines din Europa.
Virgin Atlantic, al carei volum de pasageri a fost in jur de 4 milioane, a declarat ca va aplica aceasta masura in cazul majoritatii rutelor internationale pe care isi desfasoara operatiunile.
In Statele Unite, insa, compania urma sa-si majoreze valoarea biletelor cu 15 dolari in urma unor masuri similare luate de companii aeriene americane.
American Airlines a declarat ca a majorat valoarea biletelor cu 5 pana la 20 de dolari pe anumite rute internationale. Preturile pentru rutele avand ca destinatie Marea Britanie au fost majorate cu 5 lire sterline pe sector.
Virgin Atlantic a declarat ca, fiind o companie aeriana cu rute pe distante mari, costurile legate de combustil reprezinta o cota mai mare din costurile generale, compania fiind astfel mai puternic afectata de cresterea preturilor la petrol comparativ cu alte companii din acelasi sector.
Costurile legate de combustibil reprezinta aproximativ 20% din costurile totale ale Virgin Atlantic.
BA a avertizat in aceasta saptamana ca se asteapta ca recenta crestere a preturilor la petrol sa determine o majorare cu 150 milioane de lire sterline a costurilor sale legate de combustibil pe anul incheiat in luna martie.
Companiile aeriene din Statele Unite au incercat in ultimele luni sa majoreze preturile la bilete pe rutele interne pentru a compensa cresterea preturilor la petrol, insa acestea s-au lovit de protestele pasagerilor si de multe ori nu au reusit sa mentina aceste majorari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO