Business Internaţional

Viitorul sediu al gigantului rus Gazprom starneste criticile traditionalistilor

05.03.2007, 17:59 52

Cladirea de 77 de etaje, supranumita si Gazprom City, care va domina orizontul orasului Sankt Petersburg, a fost proiectata pentru a fi dovada influentei pe care Gazprom, cea mai puternica companie din Rusia, o exercita la nivel international.
Sediul companiei ruse Gazprom este asemeni unei flacari construite din sticla si aluminiu, elogiu pe care arhitectii proiectanti
l-au adus cresterii spectaculoase inregistrata de industria nationala de energie, scrie Washington Post.
Cladirea excentrica de aproape 400 de metri inaltime, care va fi construita pe malul raului Neva, in apropiere de Catedrala Smonly celebra pentru culorile sale pastelate, va domina un peisaj cu preponderenta baroc, cunoscut in special pentru Muzeul de Arta Hermitage si Cadetrala Sfintii Petru si Pavel.
Proiectul a intrat rapid in disputele despre conservarea arhitecturala a zonei si influenta corporativa, eterna disputa dintre modernism si traditionalism, dar si in disputa de privilegii si putere din Rusia.
In viitoarele alegeri parlamentare regionale, Partidului Yabloko, care a militat impotriva construirii Gazprom City, i-a fost interzisa pariciparea din cauza faptului ca lista de semnaturi stranse pentru a participa la cursa electorala continea grave erori. Conducerea partidului considera excluderea de la alegeri drept pedeapsa pentru exprimarea de opinii impotriva guvernatorului Valentina Matviyenko, sustinator al companiei Gazprom si aliat al presedintelui Putin.
Reprezentantii Gazprom, companie detinuta de stat, considera ca proiectul cladirii din Sankt Petersburg va aduce un elan in dezvoltarea orasului, considerat adesea varul sarac al Moscovei.
Arhitectii considera ca viitoarea constructie, stralucitoare dar armonioasa, se potriveste perfect in peisajul orasului.
"O constructie care intrerupe linia orizontului aduce ceva special orasului", a declarat Tony Kettle, arhitect-sef la firma britanica RMJM. In continuarea turnului ascutit al catedralei Sfintii Petru si Pavel care strapunge orizontul, cladirea Gazprom "va face parte din traditie".
Unele voci critica comparatia pe care arhitectii o fac cu faimoasa catedrala, considerand deplasate astfel de asociatii.
"Orasul e plin de istorie, Sankt Petersburg este un ansamblu de monumente istorice. Iar acum este amenintat de puterea banilor, care va scoate la iveala un monstru modern", a declarat Dmitri Butyrin, presedintele consiliului pentru protectia mostenerii culturale din cadrul Uniunii Arhitectilor din Sankt Petersburg.
Pe parcursul ultimilor zece ani, Gazpromneft, divizie a companiei petroliere, va primi o reducere a taxelor in valoare de 2,2 mld. dolari pentru a compensa costurile ridicate ale construirii sediului care va gazdui birourile directorilor Gazprom.
Municipalitatea nu va participa direct la constructia sediului, dar va incasa importante sume de bani din taxe si impozite atat timp cat Gazprom va ramane in Sankt Petersburg, iar pretul petrolului va ramane ridicat.
"Aproximativ 800.000 de oameni din Sankt Petersburg locuiesc in comun in apartamente, astfel incat lacomia celor de la Gazprom nu poate fi justificata", a precizat Tatyana Likhanova, jurnalist rus. "Cei de la Gazprom au declarat ca mutarea sediului central al companiei in oras va aduce beneficii, dar, de fapt, populatia orasului va plati scump pentru astfel de daruri."
Proiectul constructiei Gazprom City a fost constroversat inca din momentul in care compania a tinut o competite de design pe terenul de 66 de hectare ocupat in prezent de o serie de cladiri nedorite. Protestele au reusit insa in trecut sa impiedice construirea de zgarie-nori in centrul Sankt Petersburgului. Dar pana acum dezvoltatorii nu au primit niciun proiect de la Gazprom, condus de adjunctul primului ministru Dmitri Medvedev, originar din Sankt Petersburg.
Arhitectii locali au refuzat sa participe la competitia de proiecte sau sa faca parte din juriu, care a inregistrat participarea a sase firme internationale. Firma de design arhitectural RMJM a fost aleasa castigatoare in decembrie, dar arhitectii si membrii de juriu Norman Foster, Rafael Vinoly si Kisho KuroKawa au demisionat inainte de a fi alesi castigatori, declarand ca un astfel de turn nu se incadreaza in peisajul orasului.
"Am propus ca inaltimea cladirii Gazprom sa fi redusa in marjele de 50 la 100 de metri", a declarat Kurokawa.
Arhitectul-sef al proiectului, Kettle, e de parere ca o constructie de inaltime mai mica nu se va potrivi ansamblului, "mai bine sa zgarii norii, decat sa te pierzi sub ei".
Suporterii proiectului si cei care il critica nu au cazut de acord daca zona unde raul Neva se intalneste cu raul Okhta este centrul istoric al orasului, si daca va fi vizibil din locuri precum Piata Dvortsovaya.
"Turnul nu va fi vizibil din Piata Dvortsovaya. Orasul nu trebuie sa se transforme intr-un muzeu, ci trebuie sa se dezvolte", a declarat Serghei Kupriyanov, purtator de cuvant la Gazprom.
O norma de reglementare a constructiilor din zona impune o limita de inaltime de 48 de metri, dar oficialitatile orasului au sustinut ca aceasta limita va fi ridicata odata cu alegerile regionale de luna viitoare.
O delegatie din partea Organizatiei Natiunilor Unite responsabila cu educatia, cultura si stiinta, care a incadrat orasul Sankt Petersburg pe lista mostenirilor culturale importante, a respins cu tarie constructia cladirii Gazprom City.
"Sankt Petersburg este un oras orizontal. O solutie arhitectonica care incalca traditia istorica si culturala este inacceptabila", a declarat Francesco Bandarin, presedintele Centrului Mondial al Patrimoniului din cadrul Unesco.
Cel mai popular cetatean al Sankt Petersburgului, Vladimir Putin, sustine in egala masura patrimoniul cultural national, cat si dezvoltarea economica a zonei.
"Nu inteleg ingrijorarea celor care considera viitorul sediul al Gazprom mult prea aproape de centrul istoric al orasului. Autoritatile locale vor lua decizia finala in ceea ce priveste locul exact unde se va construi cladirea", a adaugat Putin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO