Business Internaţional

Viitorul mult lăudatei legături feroviare de mare viteză Budapesta-Belgrad este incert

Viitorul mult lăudatei legături feroviare de mare...
Foto: AFP / MediafaxFoto

Autor: Bogdan Cojocaru

26.09.2023, 00:00 77

Modernizarea rutei feroviare Budapesta-Belgrad pentru a permite circulaţia cu mare viteză a trenurilor marfare este un proiect mult lăudat de guvernele Ungariei şi Serbiei ca dovadă a cooperării. Este, de asemenea, descris ca un element important al ridicării Ungariei la statutul de poartă europeană pentru comerţul Chinei, ca verigă importantă a Noului Drum al Mătăsii.

Însă viitorul proiectului a devenit, brusc, incert. Ungaria şi-a redirecţionat echipamentul şi muncitorii pentru a repara linia în degradare dintre Budapesta şi Gyor, un mare centru industrial aflat la 120 de kilometri de capitală, potrivit centraleuropeantimes.com.

De asemenea, chinezii ar fi oprit finanţarea construcţiei, iar angajaţii chinezi au încetat munca. De partea ungară, în proiect sunt implicate companii deţinute de omul de afaceri miliardar Lorinc Mészáros, prietenul din copilărie al premierului Viktor Orbán şi personaj considerat front-man pentru afacerile familiei Orban.

Planul iniţial prevedea ca linia ferată să ajungă până în portul grecesc Pireu, controlat de o mare companie chineză. Centraleuropeantimes.com menţionează că motivul suspendării finanţării chineze este dezangajarea companiilor lui Mészáros de la proiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO