Business Internaţional

Victoria Greciei în faţa Rusiei ar putea rămâne în istorie. Ce legatura este între meciul de la Euro 2012 şi viitorul Greciei în zona Euro?

Victoria Greciei în faţa Rusiei ar putea rămâne în istorie. Ce legatura este între meciul de la Euro 2012 şi viitorul Greciei în zona Euro?

Foto: AFP

Autor: Andrei Chirileasa

17.06.2012, 12:47 1677

Toţi ochii sunt îndreptaţi astăzi înspre Grecia, unde au loc alegeri parlamentare istorice nu doar pentru statul elen, cu o istorie de peste 4.000 de ani, ci pentru întreaga Europă.

Nu întâmplător toate televiziunile şi ziarele importante din Occident şi-au trimis corespondenţii în Grecia şi au ca prim subiect pe ordinea de zi aceste alegeri.

În funcţie de cine câştigă alegerile de astăzi s-ar putea decide dacă Grecia rămâne sau nu în zona euro. Un eventual exit al Greciei, despre care s-au scris mii de pagini în ultimele luni, ar deschide cutia Pandorei şi ar zgudui un sistem care până în urmă cu doi ani părea să meargă bine. Deşi scenarii sunt multe, nimeni nu ştie în acest moment ce implicaţii ar putea avea ieşirea Greciei din zona Euro.

Ce legătură are asta cu fotbalul? Se pare că una destul de mare. Asta deoarece naţionala de fotbal a Greciei, căreia nimeni nu-i dădea vreo şansă înainte de începerea campionatului european, a produs sâmbătă seara cea mai mare surpriză de până acum a turneului final reuşind să învingă la Varşovia echipa Rusiei şi să-i fure acesteia locul în sferurile de finală. Asta după ce în prima etapă din grupe grecii s-au chinuit cu Polonia, care în afară de a fi ţară gazdă a turneului nu are tradiţie la camionatele europene, în timp ce Rusia a zdrobit Cehia cu 4-1 într-un meci încântător. La felul în care au jucat ruşii în acel meci, păreau că vor fi surpriza turneului final. Mai mult, în etapa a doua, grecii au fost învinşi de Cehia cu 2-1 şi părea că nu mai au nicio şansă.

Doar că fotbalul este mereu imprevizibil şi nu respectă mereu calculele hârtiei. A arătat-o chiar Grecia în urmă cu opt ani când a câştigat campionatul european din Portugalia răsturnând toate pronosticurile. Iar meciul de aseara a amintit de acea echipă a Greciei, agresivă şi foarte hotărâtă. Chiar dacă ruşii au început jocul mai bine şi părea că nu vor avea nicio problemă să se impună, grecii nu au renunţat nicio clipă să creadă în şansa lor. Ruşilor le era suficient un egal pentru a trece mai departe şi probabil tocmai atitudinea relaxată pe care au avut-o pornind ca favoriţi i-a costat în final. Golul căpitanului Karagounis, venit în finalul primei reprize, a picat neaşteptat, ca un trăsnet, demobilizându-i pe ruşi, care nu au putut egala, chiar dacă au avut o repriză la dispoziţie. Grecii au ţinut cu dinţii de rezultat, conduşi de acelaşi Karagounis, care în unele momente părea că vrea să muşte din adversari, mai ales la faza când i s-a refuzat un penalti care ar fi închis meciul.

Victoria Cehiei în celălalt meci, în faţa echipei gazdă Polonia, a pus umărul la eliminarea Rusiei, dar meritul este în totalitate al grecilor, care au arătat o determinare incredibilă. Privind meciul de aseară, e greu să-ţi imaginezi cum acest neam de războinici a ajuns să se confrunte cu problemele financiare pe care le are în prezent.

Şi totuşi, unde-i legătura cu politica? Unii analişti speculează că victoria de aseară a Greciei este exact imboldul de care era nevoie pentru a trezi flacăra naţionalismului în rândul grecilor de rând, suficient cât să facă diferenţa dintre principalul partid de opoziţie, Syriza şi Noua Democraţie, partidul actualului prim ministru Antonis Samaras.

Syriza, condus de Alexis Tsipras, se opune măsurilor de austeritate impuse de instituţiile financiare internaţionale care au acordat finanţări Greciei pentru a împiedica intrarea ţării în incapacitate de plată. Tocmai de aceea, victoria acestui partid în alegeri ar putea conduce la ieşirea Greciei din zona euro. Chiar dacă Tsipras spune că nu vrea ieşirea din zona euro, el ar putea renunţa la măsurile de austeritate, ceea ce ar determina renunţarea la acordul cu FMI şi Uniunea Europeană, ceea ce ar face ca Grecia să rămână fără finanţare externă şi să intre în faliment, fiind astfel obligată să iasă din zona euro.

Sunt şi analişti care spun că victoria de aseară a Greciei i-ar putea face pe greci să gândească mai pozitiv, sub euforia momentului, şi să-şi spună că situaţia actuală nu este atât de rea cum pare, şi prin urmare să voteze cu partidele care susţin măsurile de austeritate şi rămânerea în zona euro.

Sau, pur şi simplu, euforia meciului de aseară ar putea face ca mulţi dintre grecii care au sărbătorit azi noapte pe străzile Atenei să fie prea mahmuri ca să meargă la vot.

Oricum ar fi, meciul Grecia-Rusia şi golul lui Karagounis ar putea rămâne în istorie.

​Un alt meci istoric ar putea fi Grecia - Germania. Grecia a terminat pe locul al doilea în grupa A şi va juca în sferturi cu echipa care va termina pe primul loc în grupa B, poziţie pentru care Germania are nevoie doar de un egal astăzi cu Danemarca. Un meci Grecia - Germania ar putea să le dea şansa grecilor să se răzbune pe cei pe care-i consideră responsabili pentru situaţia lor actuală. Nici nemţii nu-i văd mai bine pe greci. Germania, cea mai mare economie din Europa, a contribuit până acum cu zeci de miliarde de euro la salvarea Greciei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO