Business Internaţional

Vanzarile de crose de golf ridica profitul Tesco

19.09.2003, 00:00 16



Tesco, cel mai mare lant de supermarketuri din Marea Britanie, a anuntat ca profitul a crescut cu 16% pentru ca a vandut mai multe produse nealimentare, cum ar fi aparatele electrocasnice si crose de golf, la care se adauga si deschiderea de noi magazine pe piata interna.



Profitul net a urcat la 431 milioane de lire sterline (691 milioane de dolari) de la nivelul de 373 milioane de lire inregistrat in anul 2002, conform declaratiei directorului adjunct David Reid, intr-un interviu acordat Bloomberg News. Vanzarile raportate de magazinele din Marea Britanie deschise de cel putin un an au crescut in al doilea trimestru.



Actiunile au castigat 22% in acest an, compania ocupand locul al cincilea dintr-un esantion de 10 retaileri europeni de produse alimentare.



Actiunile companiei britanice au crescut cu 6,3% in al doilea trimestru, fata de 5,8% in aceeasi perioada a anului trecut. Vanzarile totale pe teritoriul britanic au acumulat 17% si au atins 14,9 miliarde de lire, imbunatatindu-se astfel fata de 15% in primul trimestru. Principala cauza a fost aceea ca Tesco a vandut mai multe bunuri menite sa stinga, in lunile de vara, setea cumparatorilor.



Compania a deschis 39 de magazine noi in primul semestru pentru a adauga, conform planurilor, 1,4 milioane de metri patrati de spatii de vanzare in acest an fiscal.



Pe plan international, vanzarile s-au imbunatatit cu 30%, iar capitalul operational a crescut cu 66% fata de anul trecut, pana la 98 milioane de lire sterline. Liderul supermarketurilor de pe piata britanica detine o cota de piata de 27,2% pentru al doilea trimestru, cu 1,2% mai mult fata de perioada similara a anului anterior.



Cu toate acestea, Tesco a redus preturile de doua ori in acest an pentru a tine piept competitorilor de talia J Sainsbury, cel de-al treilea mare retailer britanic. florin.cepraga@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO