Business Internaţional

Vanzarea brandului de lux Aston Martin ar putea ajuta la redresarea Ford

19.03.2007, 23:23 17

Ford Motor Company va obtine 848 de milioane de dolari (642,6 milioane de euro) din vanzarea brandului Aston Martin, divizia sportiva de lux din Marea Britanie.
"Acesta va fi inceputul unei noi ere, si poate a unui nou capitol in extraordinara istorie a lui Aston Martin", a declarat David Richards principalul cumparator al companiei britanice, cu o istorie de 94 de ani, cunoscuta ca fiind preferata unui alt personaj emblematic pentru Marea Britanie, James Bond, scrie The New York Times.
Automobilele marca Aston Martin au aparut prima data alaturi de 007 in filmul Goldfinger, din 1964, prin modelul DB5 si cel mai recent in Casino Royale, care a aparut pe marile ecrane anul trecut. In ultimul film din serie, James Bond a condus un Aston Martin DBS, urmatorul coupe ce urmeaza a fi lansat de catre compania britanica.
Alaturi de Richards, in incheierea contractului cu Ford s-a aflat bancherul american John Sinders si doua fonduri de investitii din Kuweit, Investment Dar si Adeem Investment Company. "Ford va pastra actiuni preferentiale in valoare de 77 milioane de dolari (58,3 milioane de euro). Acest lucru inseamna ca pachetul de actiuni nu poate fi masurat din punctul de vedere al procentului din totalul actiunilor", a declarat Becky Sanch, purtator de cuvant al companiei americane. Oficialii Ford au lasat sa se inteleaga ca doresc sa incheie tranzactia in cel de-al doilea trimestru al acestui an.
Ford a decis scoaterea la vanzare a Aston Martin dupa ce a inregistrat in 2006 pierderi de aproximativ 12,7 mld. dolari (9,6 mld. euro) din cauza vanzarilor scazute a SUV-urilor si camionetelor pe piata americana. Decizia a fost luata inainte ca Ford sa-l angajeze pe fostul executiv de la Boeing, Alan Mulally, pe pozitia de director executiv. Aston Martin a fost achizitionata de catre Ford in 1987. Ford a achizitionat in acel an un pachet de 75% din Aston Martin, care l-a marit la 100% in 1994.
"Grupul de investitii al lui Richards a fost unul dintre alti 12 care au licitat pentru Aston Martin", a declarat Justin Mirro, care se afla la conducerea grupului de investitii bancare din domeniul auto de la Jefferies & Company cu sediul la New York, si care a fost consultantul cumparatorilor. "Oferta initiala trimisa celor de la Ford era intre 300 si 600 de milioane de dolari (227,3 si 454,7 milioane de euro). "Pretul final este corect pentru ambele parti", a adaugat Mirro. "Erau foarte multi oameni de afaceri interesati de constructorul britanic. Este o companie prestigioasa, cu o istorie foarte bogata", a subliniat el.
"Richards, a carui companie de tehnologii din domeniul auto si al competitiilor, Prodrive, a ajutat la dezvoltarea programului de curse al Aston Martin, a devenit interesat de cumpararea companiei imediat cum Ford a decis sa o vanda", a declarat Mirro.
Richards va deveni presedintele consiliului de administratie al Aston Martin, in timp ce actualul director executiv, Urlich Bez, va continua sa detina functia de conducere pentru inca cel putin cinci ani.
Compania britanica a inregistrat profit record in 2006 datorita unei cresteri a vanzarilor cu 50%, la 6.500 de unitati. Aston Martin este primul brand pe care Ford a decis sa-l vanda dupa anuntarea planului de restructurare "Way Forward".
Oficialii companiei Ford, cu sediul in Dearborn Michigan, au declarat ca nu intentioneaza sa vanda si alte marci precum Jaguar sau Land Rover, in ciuda sugestiilor mai multor analisti.
"Companiile constructoare de automobile doresc sa-si concentreze eforturile asupra punctelor forte", a declarat Michael Robinet, analist pentru CSM Worldwide din Farmington Hills, Michigan. "Ford, cel de-al treilea mare constructor de automobile din lume dupa General Motors si Toyota, este un producator de automobile de serie".
In prezent, vanzarile Aston Martin reprezinta mai putin de 1% din totalul vanzarilor Ford la nivel mondial.
"Pretul este similar cu preconizarile noastre", a declarat Lewis Booth, vice-presedintele executiv al Ford.
Booth a refuzat sa declare cat a investit Ford in Aston Martin in ultimii 20 de ani, insa a precizat ca este vorba de o cifra mare.
"Oricine ar fi preluat Aston Martin ar fi dorit sa-i mareasca productia", a declarat seicul Maktoum Hasher Maktoum al-Maktoum, membru al familiei regale din Dubai si fondatorul A1 Grand Prix. Seicul Maktodsum, care a declarat ca il sustine pe Richards, prieten apropiat al sau, ar putea de asemenea cumpara un pachet de actiuni la Aston Martin.
"Compania britanica doreste sa se extinda pe noi piete, plan care include deschiderea unui dealer la Moscova in iunie", a declarat Bez.
Richards a fondat Prodrive in 1984. De asemenea el s-a aflat la conducerea mai multor echipe din Formula 1, iar in 2006 si-a castigat dreptul sa-si infiinteze propria echipa incepand cu anul urmator.
Grupul de investitori al lui Richards a fost consiliat de catre Jeffries Group, iar Casesa Shapiro Group a fost consilierul financiar al Ford.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO