Business Internaţional

Valoarea tranzactiilor cu proprietati comerciale in Europa de Est a urcat cu peste 50%

19.11.2007, 16:23 15

Valoarea tranzactiilor cu proprietati comerciale din Europa de Est a crescut, in primele noua luni, cu peste 50%, fata de perioada similara a anului trecut, avansul fiind alimentat de pietele din Turcia, Romania, Bulgaria si Ucraina, potrivit firmei de consultanta Cushman & Wakefield.
In Europa Centrala, valoarea tranzactiilor de acest tip s-a majorat cu 15%.
Tendinta ascendenta a tranzactiilor cu proprietati comerciale inregistrata in Europa Centrala si de Est se va mentine si anul viitor, sustinuta in special de interesul investitorilor pentru plasamentele pe piata imobiliara din Rusia, se arata intr-un raport realizat de firma de consultanta Cushman & Wakefield, care urmeaza sa fie publicat spre sfarsitul acestei luni, citat de site-ul ucrainean dah.kiev.ua.
In Europa, valoarea tranzactiilor din Marea Britanie a scazut in trimestrul al treilea, dar pe alte piete occidentale importante, precum Germania si Franta, au avut loc cresteri de 24%, respectiv 21%, in primele noua luni, indicand interesul investitorilor si pentru pietele mature, unde riscurile sunt mai reduse.
Principalul beneficiar al investitiilor din ultima perioada a fost sectorul imobilelor pentru birouri, unde tranzactiile au urcat la noua luni cu peste 40%, la 100 de miliarde de euro, iar ponderea in totalul transferurilor a ajuns la 55%, de la 50%, in perioada similara a anului trecut.
Valoarea vanzarilor de spatii de retail s-a majorat cu 8%, in timp ce ponderea acestora in total a coborat de la aproape 28% la sub 25%.
"Rezultatele din trimestrul al patrulea vor fi interesante si vor include un mix de factori pozitivi si negativi. Mai reprezentative vor fi insa datele aferente primului si poate celui de-al doilea trimestru al anului viitor", a declarat David Hutchings, sef al departamentului de cercetari pentru Europa al firmei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO