Business Internaţional

Va ceda în faţa Germaniei sau îşi va impune planurile de creştere economică? Socialistul Hollande va deveni astăzi preşedintele Franţei şi lider al Europei

François Hollande va fi învestit azi al 24-lea preşedinte al Republicii Franceze

Autor: Bogdan Cojocaru

15.05.2012, 00:05 576

Odată cu învestirea de mâine în funcţia de preşedinte al Franţei, François Hollande va prelua de la Nicolas Sarkozy rolul de lider al Europei, alături de Angela Merkel, un propovăduitor hotărât al austerităţii. Izolată în UE de succesul repurtat în faţa liderilor europeni de pactul pentru creştere economică al socialistului, cancelarul german pare că renunţă la încăpăţânare, evocând speranţa unui "parteneriat stabil" cu Hollande.

François Hollande va fi învestit azi al 24-lea preşedinte al Republicii Franceze, iar la puţin timp după eveniment socialistul va călători în Germania pentru a discuta cu Merkel. Aceasta va fi prima întâlnire oficială cu un şef de stat străin a francezului şi probabil una dintre cele mai importante, miza fiind viitorul Europei în general şi al monedei euro în special, scrie The Telegraph. Dacă imediat după anunţarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale franceze cancelarul a declarat că-l va primi pe Hollande "cu braţele deschise", joi ea a respins, în faţa politicienilor din Bundestag, politica de relansare economică prin cheltuieli publice promovată de preşedintele francez.

Însă la sfârşitul săptămânii trecute Merkel, care l-a susţinut pe Sarkozy în campania electorală, a ţinut să calmeze jocul.

"Ştim încă de la crearea Republicii Federale Germane că o relaţie bună franco-germană este pur şi simplu prea importantă pentru cele două state", a declarat cancelarul, menţionând că are încredere în stabilitatea viitorului cuplu Merkel-Sarkozy, citată de Le Figaro. Dar pentru a ajunge la o relaţie fructuoasă cei doi au multe compromisuri de făcut. Merkel insistă că bugetul echilibrat este soluţia ieşirii zonei euro din criză, iar pentru a-şi întări ideea ea se va folosi de datele publicate de Comisia Europeană care arată că Franţa va avea de acoperit anul viitor un deficit bugetar suplimentar de 24 miliarde euro, ceea ce ar necesita taxe mai mari şi mai multe reduceri de cheltuieli. Hollande, care susţine că a prevăzut de­teriorarea situaţiei finanţelor publice şi l-a învinovăţit pentru aceasta pe fostul preşedinte, consideră că doar încurajarea creşterii şi investiţiilor va salva Europa.

O sursă apropiată situaţiei a declarat că socialistul este "iritat" de inflexibilitatea lui Merkel privitor la pactul fiscal şi că intenţionează să-i spună aceasta "politicos, dar ferm" la întrevederea de marţi.

Dacă cedează în faţa cancelarului, Hollande riscă să fie acuzat că nu-şi respectă promisiunile cu care a câştigat cursa contra lui Sarkozy. În plus, luna viitoare în Franţa vor avea loc alegeri legislative, iar dacă partidul socialist nu câştigă majoritatea parlamentară, întregul program al preşedintelui va fi paralizat, ca şi întreaga ţară.

"Principala provocare a mandatului lui Hollande va fi chiar supravieţuirea Uniunii Europene", a declarat Jacques Attali, consilier al lui François Mitterrand, primul preşedinte socialist francez, ales în 1981.


Angela Merkel a respins politica de relansare economică prin cheltuieli publice promovată de Hollande

Socialiştii lui Hollande pun tunurile pe Merkel

Partidul Socialist francez a avertizat că Germania trebuie să accepte modificarea tratatului bugetar european, aşa cum propune Hollande, doarece austeritatea împinge Uniunea Europeană către ruină economică, scrie Thomson Reuters.

"Merkel nu poate fi singura care decide soarta Europei, pe baza intereselor Germaniei. Nu am votat pentru un preşedinte al Uniunii cu numele de Merkel, care să decidă soarta tuturor celorlalţi", a declarat Benoit Hamon, purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist. El a menţionat că Franţa va renegocia tratatul fiscal, altfel acesta nu va fi ratificat.

"Renegocierea este un obiectiv asupra căruia insistăm deoarece credem că trebuie să schimbăm regulile jocului pentru Banca Centrală Europeană în acest tratat şi să adăugăm uneltele necesare creşterii economice", a spus Segolene Royal, fost candidat la preşedinţia franceză în 2007.

Parlamentul german a amânat votul privind ratificarea pactului fiscal şi fondul permanent de bailout al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate Financiară pentru cel puţin mijlocul lunii iunie. Votul a fost programat iniţial pentru 25 mai.

După întrevederea cu Merkel, pe 16 mai Hollande va prezida prima şedinţă de guvern la Paris, apoi îl va vizita pe preşedintele american Barack Obama la Casa Albă şi va participa la un summit al liderilor lumii organizat la Camp David, în afara Wa­shingtonului, şi la o întâlnire a şefilor statelor NATO, la Chicago.

"Va fi un botez al focului. Săptămâna aceasta ne va demonstra dacă Hollande poate obţine consens în privinţa anumitor lucruri", a afirmat Antonio Barroso, analist la Eurasia Group.

În SUA, socialistul va trebui să justifice planul de a retrage trupele franceze din Afganistan cu un an mai devreme decât a fost programat iniţial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO