Business Internaţional

François Hollande îşi alege drept consilier diplomatic un specialist în probleme chineze

 François Hollande îşi alege drept consilier diplomatic un specialist în probleme chineze

Foto: AFP

Autor: Mediafax

10.05.2012, 18:30 257

Preşedintele-ales François Hollande a ales un diplomat specializat în probleme asiatice, Paul Jean-Ortiz, în vârstă de 55 de ani, pentru a-i oferi consiliere în afaceri externe, potrivit fostului său director de campanie Pierre Moscovici, relatează AFP.

"Domnul Jean-Ortiz, director (al Direcţiei pentru) Asia la Ministerul de Externe, este de-acum consilierul diplomatic al preşedintelui-ales. El îl însoţeşte pe François Hollande în contactele sale internaţionale", a declarat pentru AFP Pierre Moscovici, fost ministru al Afacerilor Europene, însărcinat cu tranziţia la preşedinţie.

Înainte de preluarea funcţiei, marţi, François Hollande şi-a consacrat această săptămână stabilirii primelor contacte cu lideri străini şi pregătirii viitoarelor sale întâlniri internaţionale.

El urmează să aibă o întâlnire bilaterală, marţi, cu cancelarul german Angela Merkel. El este aşteptat marţi după-amiaza la Berlin, unde urmează să petreacă trei-patru ore cu cancelarul. În prima parte a întrevederii vor avea loc discuţii bilaterale, urmate de o conferinţă de presă. Vizita se va încheia cu o cină cu cancelarul, potrivit unei surse diplomatice franceze.

Trei zile mai târziu, François Hollande va fi primit, vineri după prânz, pe 18 mai, la Casa Albă, de către preşedintele Barack Obama, după care se va întâlni cu omologii săi din cadrul G8, vineri seara, la Camp David, în apropiere de Washington, potrivit aceleiaşi surse. De asemenea, el urmează să participe la un summit NATO, pe 20 şi 21 mai, iar după aceea la un summit european informal, pe 23 mai, la Bruxelles.

Vorbitor de mandarină şi un pasionat de civilizaţie chineză - el este unul dintre cei mai buni cunoscători ai acesteia de la Quai d'Orsay -, Jean-Ortiz este lincenţiat în litere (în chineză) şi absolvent al Institului de Studii Politice din Aix-en-Provence (sud).

Acest diplomat, născut pe 19 martie 1957, şi-a petrecut cea mai mare parte din carieră în Asia. El a fost secretar III la Beijing (1987-1988), consul general în Canton (1992-1993), secretar II la Beijing (1993-1995), consilier principal la Hanoi (1995-1997), ministru consilier la Beijing (2000-2005), iar ulterior la Madrid (2005-2009). Paul Jean-Ortiz s-a aflat din 2009 la Paris, la conducerea Direcţiei Asia şi Oceania din cadrul Ministerului francez al Afacerilor Externe.

La Palatul Elysée, el va fi succesorul lui Jean-David Levitte, fost ambasador la ONU şi Washington, care ocupă funcţia de consilier diplomatic al preşedintelui în exerciţiu Nicolas Sarkozy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO