Business Internaţional

Usoara scadere a profitului Nike

21.03.2003, 00:00 16

Nike Inc., cel mai mare producator de incaltaminte din lume, conform CNN Money, a anuntat o usoara scadere a castigurilor sale trimestriale, slabele rezultate inregistrate pe piata Statelor Unite reducand din valoarea vanzarilor realizate pe alte piete.
Producatorul, ce detine marcile Air Jordan si Cole Haan, a raportat un profit net pe trimestrul trei al anului fiscal, incheiat pe 28 februarie, de 125 milioane de dolari, sau 47 de centi pe actiune, in comparatie cu 126 milioane de dolari, valoarea inregistrata in perioada similara a anului precedent.
Analistii de pe Wall Street se asteptau la castiguri de 46 de centi pe actiune in medie, conform firmei de analiza First Call. In decembrie, Nike estimase ca castigurile vor ramane neschimbate.
Veniturile au crescut cu 6%, pana la 2,4 miliarde de dolari, a anuntat compania. Vanzarile efectuate pe piata americana au crescut cu 3% pana la 1,13 miliarde de dolari, in timp ce veniturile obtinute de pe pietele europene au inregistrat o crestere de 8%, pana la 646 milioane de dolari. Vanzarile inregistrate in regiunea Asia-Pacific au avansat cu 17%, pana la 335 milioane de dolari.
Comenzile totale de incaltaminte si vestimentatie sport au atins o valoare de 4,2 miliarde de dolari, in crestere cu 5,8% fata de anul anterior. Comenzile de pe piata americana au scazut cu 4%, din cauza permanentelor modificari ale retelei de distributie din aceasta regiune, a declarat presedintele si directorul executiv al companiei, Philip Knight. In schimb, comenzile de pe pietele Europei si regiunii Asia-Pacific au crescut cu 18%, respectiv 19%.
Analistii au declarat ca vanzarile de pantofi sport cu preturi ce depasesc media au scazut datorita climatului economic dificil cu care se confrunta Statele Unite. In acelasi timp, adolescentii, un segment-tinta al vanzarilor de astfel de produse, au cheltuit mai mult pe telefoane mobile si pagere.
In ultimele 52 de saptamani, valoarea actiunilor companiei a scazut cu 21%, spre deosebire de cea a actiunilor rivalei Reebok International, ce a inregistrat o crestere de 18% in aceeasi perioada.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO