Business Internaţional

Ursula von der Leyen, cea care nu dansează cu lupii

Ursula von der Leyen, cea care nu dansează cu lupii

Autor: Catalina Apostoiu

07.03.2024, 22:27 306

În decembrie anul trecut, Ursula von der Leyen a susţinut o propunere de reintroducere a vână­torii de lupi prin reducerea statutului protejat al acestora, dând naştere unor acuzaţii din partea activiştilor că şefa Comisiei Europene sacrifică aceste animale pentru câştig politic.

Soarta lupilor din Europa a deve­nit un totem într-o mai amplă campa­nie a dreptei conservatoare, din care Von der Leyen face parte, de a recâş­tiga susţinerea fermierilor care re­curg la acţiuni din ce în ce mai radi­cale, potrivit Financial Times.

Von der Leyen a fost de aseme­nea personal afectată de specie: poneiul său de 30 de ani a fost ucis de un lup german.

În Bucureşti, capitala României, una din puţinele ţări din Europa unde lupii prosperă, Von der Leyen s-a înscris pentru a fi candidatul PPE la şefia Comisiei Europene.

De la războiul din Ucraina la co­merţul cu ţările africane, tensiunile cu China şi conflictul din Orientul Mijlociu, care ar fi impactul global al realegerii acesteia?

În Europa, poziţiile sale sunt clare: susţinerea Ucrainei împotriva Rusiei, înverzirea economiei UE, pregătirea terenului pentru integra­rea unor noi ţări în bloc, şi mai recent o iniţiativă de întărire a apărării europene.

Cât priveşte domeniul apărării, Von der Leyen a creionat o strategie modestă pentru al doilea mandat, scrie Euronews. Noile planuri nu vor aduce achiziţii directe de arme, nici nu vor oferi finanţările generoase promise anterior de oficiali.

Dar presupunând că va câştiga cursa pentru şefia Comisiei, ce ar însemna încă o jumătate de deceniu de Von der Leyen pentru jucători critici din restul lumii?

Poate că Beijingul este cel mai mare partener comercial al UE îm­preună cu SUA, însă mandatul lui Von der Leyen a adus o înăsprire a poziţiei blocului faţă de China, notează Deutsche Welle.

Comparativ cu generaţiile anteri­oare de politicieni UE, „Von der Leyen nu este genul de politician de care liderul chinez e mulţumit“, arată Alicja Bachulska de la European Council on Foreign Relations. Aceas­ta crede că această înăsprire a poziţiei are mai mult de-a face cu schimbările din interiorul Chinei.

Înaintea războiului din Ucraina, Von der Leyen a făcut din relansarea relaţiilor cu ţările africane o priori­ta­te de top.

Deşi evenimentele recente au mai schimbat probabil agenda, UE rămâne profund interesată de Africa din diverse motive, potrivit Maddalenei Procopio de la ECFR. Aceasta crede că pentru oricine va deţine şefia Comisiei, statele africane vor rămâne vitale.

Dacă von der Leyen va fi în continuare preşedintă, aceasta va trebui să lupte pentru a recâştiga încrederea Orientului Mijlociu.

În cadrul unui al doilea mandat al Ursulei, cel mai important aspect pe agenda cu partenerii din America Latină rămâne contestatul acord de comerţ liber UE-Mercosur. Valul de proteste lansate de fermieri în UE nu va uşura finalizarea acordului pentru următoarea Comisie Europeană.

„Necunoscute“ ca rezultatul alegerilor din SUA înseamnă că nu ar trebui să ne aşteptăm ca von der Leyen să-şi păstreze neschimbate toate politicile sau abordările, mai atrag atenţia analiştii.

Legislatorii au aplaudat-o pe von der Leyen pentru leadership-ul decisiv de după invadarea Ucrainei de către Rusia, însă în ultimele luni moştenirea sa, în special politicile verzi, au intrat sub focul criticilor chiar din interiorul familiei sale conservatoare, care caută să încetinească acordul Green Deal pentru a diminua ceea ce aceasta numeşte povara birocratică excesivă asupra industriei şi agriculturii, scrie Euronews.

Potrivit Financial Times, Partidul Popular European a susţinut un manifest care îi va cere Ursulei von der Leyen să-şi schimbe dramatic direcţia dacă obţine un al doilea mandat la şefia Comisiei Europene.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO