Business Internaţional

Urmeaza o supraincalzire a economiilor est-europene?

05.03.2007, 18:02 13

Unii investitori in piete emergente au un sentiment de deja vu cand privesc catre Europa de Est.
Cu un an in urma, economia Islandei a luat-o la vale. Situatia a reprezentat un avertisment pentru traderii aflati in cautare de randamente mari in intreaga lume neacordand o importanta prea mare riscurilor economice, scrie International Herald Tribune.
Acum, o alta economie mica, extrem de "incinsa", din nordul rece al Europei se afla in centrul atentiei, iar investitorii analizeaza indeaproape pietele similare pentru a determina daca exista si in cazul acestora semnale asemanatoare.
Consecinta la care au ajuns: pe multe dintre aceste piete apar semnale ingrijoratoare similare, un ritm de crestere economica nesustinut, alimentat de dezvoltarea consumului si creditarii, un nivel ridicat al datoriilor externe, salarii in crestere, deficite de cont curent de peste 10% din PIB si rezerve monetare scazute.
"Situatia din Letonia este surprinzator de asemanatoare cu cea prin care a trecut Islanda anul trecut, insa credem ca expunerea Letoniei este mai mare", a declarat Tim Ash, economist in cadrul bancii Bear Stearns.
Danske Bank a analizat 11 "indicatori de vulnerabilitate" pentru cele zece tari est-europene membre ale Uniunii Europene, plasand Letonia si vecinii sai Estonia si Lituania, cat si Romania si Bulgaria in zona de pericol.
Economia slovaca in plina dezvoltare a primit un semnal galben de avertizare. Singurele tari declarate drept "sigure" sunt Slovenia, singura dintre tarile ce au aderat la UE in 2004 care a adoptat moneda euro, plus cele mai mari trei economii din regiune, Polonia, Republica Ceha si Ungaria.
"Analizand regiunea Europei Centrale si de Est, devine clar ca supraincalzirea este pe punctul de a deveni norma in prezent", arata oficialii Danske.
Marea diferenta fata de anul trecut consta in faptul ca efectele asupra pietei par mai putin evidente acum.
Reactia fata de scaderea ratingului Islandei a fost una directa. Moneda si indicii bursieri ai acestei tari au scazut, "lovindu-i" pe cei care se imprumuta de pe piete cu rate scazute ale dobanzii pentru a investi in active cu randamente mai mari, iar efectele s-au resimtit chiar si pe piete indepartate, cum ar fi Noua Zeelanda.
In schimb, modificarea in sens negativ a perspectivei de rating in cazul Letoniei de catre Standard & Poores a generat numai o oarecare depreciere a monedei locale.
Analistii spun ca expunerea minima a investitorilor de portofoliu fata de tarile baltice si hotararea autoritatilor locale de a-si apara regimurile monetare fixe limiteaza riscul producerii unei ample crize monetare.
In schimb, cel mai mare risc este legat de faptul ca avand in vedere refuzul autoritatilor de a tempera cresterea prin inasprirea conditiilor fiscale, dezechilibrele se vor acumula si vor duce la o "aterizare fortata".
"In cazul regimurilor de flotare libera, astfel de dezechilibre nu exista", a declarat Michal Dybula din cadrul bancii BNP Paris din Varsovia.
Banca Mondiala a descris un astfel de scenariu negativ pentru tarile baltice in raportul sau din ianuarie asupra tarilor est-europene membre ale UE. "O crestere rapida, continua, a cererii interne si adancirea deficitelor de cont curent pot provoca o scadere brusca a increderii care ar duce la retragerea bancilor, o corectie severa a pietelor de active si o prabusire a ratei de crestere".
O astfel de situatie poate, dar nu trebuie neaparat, sa duca la o criza financiara. Economistii citeaza cazul Portugaliei, unde un boom generat de creditare inregistrat inaintea intrarii in zona euro in 1999 a fost urmat de ani de stagnare si crestere redusa, dar nu de o criza bancara.
Unii analisti spun ca si Romania da semne de supraincalzire, iar autoritatile tarii ezita in ceea ce priveste inasprirea politicilor temandu-se ca leul s-ar putea aprecia prea mult.
"In Romania exista un nivel ridicat al deficitului de cont curent, un boom al creditarii si o banca centrala preocupata de aprecierea monedei locale", spune Lucy Bethell, strateg in cadrul Royal Bank of Scotland.
Totusi, unii analisti sustin ca o corectie "sezoniera" de primavara a pietelor emergente reprezinta cel mai probabil scenariu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO