Business Internaţional

Urmează Gala ZF 25 de ani. Lionel Barber, invitatul special al Galei, despre scandalul bonusurilor bacherilor de după marea criză: Îşi pot băncile schimba comportamentul în bine? Acestea ar trebui să renunţe la activităţile de trading, iar bancherii ar trebui să se reconecteze la comunitate

Urmează Gala ZF 25 de ani. Lionel Barber, invitatul...

Autor: Catalina Apostoiu

22.11.2023, 00:06 189

Băncile par să trăiască într-un uni­vers paralel, a declarat Lionel Barber, editor al Financial Times timp de 14 ani, în cadrul unui discurs rostit la Hughes Hall, University of Cam­bridge, în mai 2014. Bancherii sunt percepuţi în ge­neral ca fiind lacomi, amorali sau chiar periculoşi. Aceştia continuă să fie consideraţi responsa­bili pentru criza financiară şi calamită­ţile econo­mice care au urmat.

Îşi pot oare bancherii îmbunătăţi reputaţiile, există oare o cale către reabilitare? se întreba Lionel Barber în cadrul discursului respectiv.

Cultura bankingului în sine, modul în care sunt conduse băncile, modul în care se comportă bancherii trebuie schimbate, în opinia acestuia.

Băncile operează în prezent într-un nou mediu din punctul de vedere al reglementărilor, care le re­duce sem­nificativ rentabilitatea capi­ta­lului şi marjele de profit. Totuşi, există un pa­radox: criza financiară şi soluţio­narea acesteia au dus la crearea unor bănci chiar şi mai mari decât înainte.

Acest lucru a amplificat proble­ma „too big to fail“ şi pericolul moral pe care autorităţile de reglementare nu au reuşit până acum să le rezolve. Avem un sistem financiar mai con­centrat dublat de un volum vast de reglementări complexe, care, în sine, reprezintă o barieră în calea intrării de noi competitori.

Într-un sens, avem o supervizare extrem de extinsă a băncilor care se a­sea­mănă din ce în ce mai mult cu companii de utilităţi reglementate, dar care se văd în continuare ca între­prin­deri aflate în căutare de profit. Cum poate fi soluţionată această dilemă? O cale este prin schimbarea culturii.

În 2008, pieţele financiare erau în degringoladă. Prioritatea era salva­rea sistemului. Acesta nu a fost doar salvat, ci şi restaurat, deşi cu noi re­guli. În loc să divizeze băncile, autori­tă­ţile au considerat că o opţiune mai sigură ar fi concentrarea. Iar aceasta a fost o greşeală, potrivit fostului edi­tor al Financial Times.

Băncile ar trebui ele însele să decidă că este într-adevăr în interesul propriu să se divizeze. Pentru că ele, mai mult decât outsiderii, trebuie să realizeze că funcţiile comerciale şi de trading nu mai merg împreună.

Băncile sunt esenţiale pentru transmiterea creditului necesar pen­tru funcţionarea economiilor. Însă această activitate ar trebui separată de activităţile de trading.

Bancherii au început să-şi schim­be comportamentul în bine, însă mai sunt multe de făcut. Bancherii tre­buie în acelaşi timp să se reco­necteze cu comunitatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO