Business Internaţional

Urmează Gala ZF 25 de ani, joi 23 octombrie. Lionel Barber, fost editor al Financial Times, invitat special al galei. Cum poate deveni capitalismul motor al oportunităţii economice şi prosperităţii împărtăşite? Cum poate fi definit capitalismul inclusiv şi cât de important este acum?

Urmează Gala ZF 25 de ani, joi 23 octombrie. Lionel...

Autor: Catalina Apostoiu

23.11.2023, 00:06 176

Acest aspect a intrat acum  în centrul atenţiei din cauza impactului crizei financiare în urma căreia mii şi mii de locuri de muncă s-au pierdut, producţia economică a avut de suferit, iar înainte de criză sectorul bancar era scăpat de sub control, potrivit lui Lionel Barber.

Înseamnă capitalismul inclusiv acea responsabilitate socială a com­paniilor, în care acestea interacţio­nea­ză cu societatea, înseamnă grija pentru mediu, capitalism sustenabil, sau înseamnă şi o îmbunătăţire a sis­temului de învăţământ sau gestio­narea rolului tehnologiei, care nu doar creează, ci şi distruge locuri de muncă prin automatizare?

Poate fi capitalismul reformat sau necesită acesta o reformare?

Lionel Barber consideră capita­lis­mul şi pieţele libere ca fiind cel mai bun model, dar şi că beneficiile acestuia trebuie împărtăşite.

Ar trebui executivii să facă capi­talismul mai inclusiv? Este rolul lor să poarte această responsabilitate?

Leadership-ul înseamnă să porţi poveri. Un CEO spunea că trebuie să hotărăşti unde îţi este casa. Iar odată ce ai decis acest lucru, trebuie să interacţionezi cu liderii comunităţii, cu businessurile acesteia, să fii parte din comunitate.

Analizând diversele forme de ca­pitalism care au evoluat la nivel mon­dial, care dintre acestea creează cea mai multă valoare socială? În opinia fostului editor al Financial Times, modelul nordic, cu cheltuieli ridicate de stat menite să ofere o plasă socială solidă, dar şi cu businessuri foarte deschise, cu multe femei în boarduri, merită luat în seamă.

Problema, după părerea lui Lionel Barber, este că democraţiile industriale avansate nu creează sufi­ciente locuri de muncă, iar oamenii nu sunt suficient educaţi pentru a face faţă acestei vaste transformări pro­vocate în mare măsură de revo­luţia tehnologică, digitală.

Ziarul Financiar marchează în noiembrie 25 de ani de la lansare, o perioadă marcată de evoluţii econo­mice, politice şi sociale spectacu­loa­se. Tema Galei ZF 25 de ani este de a vedea ce ne aşteaptă şi cum putem să ne pregătim mai bine pentru evenimentele care vor urma.

Lionel Barber va vorbi la gală des­pre lumea economică de mâine, despre ce va veni în locul globalizării, cât şi despre cum va arăta noua lume occidentală în contextul actualelor tensiuni geopolitice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO