Business Internaţional

Urale şi aplauze în Parlamentul lituanian. Ţara sărbătoreşte 33 de ani de independenţă faţă de URSS

Urale şi aplauze în Parlamentul lituanian. Ţara...

Autor: Petru Mazilu

11.03.2023, 15:22 38

Lituania sărbătoreşte sâmbătă împlinirea a 33 de ani de independenţă faţă de Uniunea Sovietică. Localnicii o numesc eliberarea de sub ocupaţie şi victoria democraţiei.

Au fost urale şi scandări în parlamentul din Lituania, deoarece lituanienii sărbătoresc împlinirea a 33 de ani de independenţă.

Lituania şi-a proclamat independenţa la 11 martie 1990, cu un an înainte de destrămarea oficială a Uniunii Sovietice.

„Sărbătorim Ziua Independenţei pentru al patrulea deceniu, sărbătorim eliberarea de sub ocupaţie, victoria democraţiei", a declarat premierul Ingrida Simonyte, potrivit Sky News.

Prim-ministrul a mai spus că poporul lituanian a dat dovadă de „spirit de unitate" ceea ce a contribuit la formarea „unei Lituanii bogate, moderne şi, cel mai important, libere".

În discursul premierului a fost menţionată şi ţara vecină, Ucraina, care luptă împotriva agresiunii ruseşti.

„Astăzi, ucrainenii plătesc un preţ greu şi apără libertatea noastră, a tuturor. Prin urmare, trebuie să facem mai mult decât putem pentru a obţine victoria cât mai curând posibil, pentru a îngropa o dată pentru totdeauna ambiţiile imperiale ale unei ţări bolnave", a precizat premierul Ingrida Simonyte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO