Business Internaţional

Uraganul Irene a ajuns în New York după ce a omorât 10 persoane şi a lăsat fără curent un milion de case

Uraganul Irene a ajuns în New York după ce a omorât 10 persoane şi a lăsat fără curent un milion de case

Foto: AFP

Autor: Adrian Voicu

28.08.2011, 09:11 1170

Uraganul Irene a lovit New Yorkul cu vânturi puternice şi ploi duminică, închizând capitala financiară americană în drumul său spre nord.

Din cele două state Carolina până în Maine, zeci de milioane de oameni se află în calea uraganului care a ajuns pe coasta de est a SUA sâmbătă, cu ploi torenţiale copaci dărâmaţi şi întreruperi de electricitate.

Cel puţin 10 oameni au murit şi un milion de oameni au rămas fără electricitate. Majoritatea deceselor înregistrate s-au produs ca urmare a căderii unor copaci peste casele sau maşinile oamenilor. De asemenea, cel puţin 1,5 milioane de persoane au fost deja evacuate.

"Extremitatea uraganului a sosit peste noi", a anunţat primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, într-o conferinţă de presă, în care a cerut locuitorilor să rămână neapărat la domiciliu. "Nu ieşiţi pe străzi, rămâneţi acasă sau în centrele de primire', a cerut el, adăugând că este "prea târziu pentru a pleca" pentru cei care nu au respectat instrucţiunile de evacuare în zonele de inundaţii.

Transportul public oprit, aeroporturile închise, mii de evacuări, New Yorkul, de obicei atât de festiv sâmbătă seară, semăna cu un oraş mort, notează AFP. În Manhattan, barurile şi restaurantele au fost închise, spectacolele pe Broadway anulate, mulţimea de turişti a părăsit în grabă Times Square. Numeroase magazine şi-au protejat ferestrele cu placaj şi newyorkezii s-au baricadat în case. 370.000 de persoane au primit ordinul primarului de evacuare înainte de sâmbătă seară din zonele inundabile ale oraşului, ceea ce n-a mai văzut niciodată oraşul New York. Unii au părăsit oraşul, alţii s-au refugiat la rude, în hoteluri luate cu asalt sau în cele o sută de mici centre de primire deschise de primărie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO